Waarom is het leven van sommige mensen zo interessant?!


Ik zit het met de laatste tijd steeds meer af te vragen, waarom is het leven van sommige mensen zo interessant? Waarom willen wij zo graag weten wat die ander heeft gedaan de hele week of waar hij of zij op dat moment mee bezig is? Stiekem is dat eigenlijk enorm interessant, vooral als je het van een bloggers perspectief bekijkt. Waarom heeft die ene nou zoveel volgers, die andere zoveel reacties en weer iemand anders zoveel interactie op social media met zijn of haar volgers? Waarom is het ene leven van iemand zo interessant?!

Want eigenlijk zijn wij allemaal gewoon maar mensen, die gewoon hun ding doen. Misschien doen ze iets wat ze leuk vinden maar misschien ook gewoon iets wat ze moeten doen, omdat dat nou eenmaal zo is. Maar toch zijn er altijd wel redenen waarom je een persoon wil volgen op social media, youtube of zijn of haar blog.

Het delen van je leven is de laatste jaren zo ontzettend naar voren gekomen. Je ziet het op social media al voorbij komen, mensen die vertellen hoe leuk dat ene feestje was, welke mijlpaal ze willen vieren of juist welk verdriet ze willen delen. Het delen van je persoonlijke leven is de laatste jaren eigenlijk best normaal geworden. Er zijn ontelbaar veel vloggers bijgekomen die wekelijks of zelfs wel dagelijks videos plaatsen over wat zij doen op een dag. Maar waarom vinden wij mensen dat zo interessant?! Ik vind het nog altijd een beetje lastig.

We kunnen moeilijk alles kijken wat er gedeeld wordt op deze online kanalen, dat gaat gewoon niet. Dat betekent wel dat er geselecteerd moet worden wie we willen volgen en wie niet. Daar komt al gauw de vraag bij kijken: Is het interessant genoeg?

Ik heb er even over na moeten denken maar ik denk dat er zo ongeveer drie redenen zijn dat je iemands dagelijks leven wil volgen.

De eerste reden hiervoor kan zijn; bekendheid. Ik denk dat we allemaal wel algemeen bekende mensen kennen die een youtube kanaal zijn begonnen om vlogs te delen over hun dagelijkse leven. Misschien wekelijks of zelfs dagelijks houden zij je op de hoogte over wat zij zoal doen in het leven. Gek eigenlijk, dat we nu zoveel meer weten over die ene radio-dj, acteur of ondernemer. Het meest gekke is eigenlijk  misschien wel dat het abnormaal wordt gevonden als je als bekende níet te vinden bent online. Online is op dit moment wel echt de ‘place-to-be’ voor de ‘bekende mensen’. Van jezelf laten horen doe je niet meer in alleen een radio of tv-programma, maar gewoon de hele tijd door via je professionele of persoonlijke online accounts. Een bekende kan natuurlijk ook iemand uit je omgeving zijn. Wellicht ken je hem of haar persoonlijk en ben je betrokken bij het persoonlijke leven van die persoon. Het is vaak dan de reden dat het interessant is om diegene dan te volgen omdat je diegene (zo goed) kent.

Een tweede reden kan zijn dat deze persoon een leuk (en succesvol) leven leidt.  Of in ieder geval, dat denk jij. Alle mensen die openbaar hun privé leven delen, kiezen hierbij wat ze wel en niet delen en waarom zou je jezelf slecht op het wereld wijde web tonen? Misschien is jouw beeld van deze persoon wel dat hij of zij een ‘perfect’ leven leidt en wordt dit bevestigd door wat er gepost wordt op social media/blog/youtube. Dit zorgt ervoor dat jij ze graag volgt, misschien wel om minpunten over deze persoon te ontdekken? Het kan natuurlijk ook zijn dat je extra geniet van het leuke leven wat hij of zij deelt? In deze categorie zijn materialistische dingen ook altijd enorm belangrijk. Leuke spullen en kleren zorgen er vaak voor dat mensen je willen volgen. Succes kan hier ook echt een leidende factor zijn, wie wil nu niet dichter in contact komen met iemand die succesvol lijkt te zijn in het leven.

En dan heb je natuurlijk ook nog de herkenning. Ik denk dat dit de sterkste factor is waarom het leven van andere mensen zo interessant is. Als wij ons verdrietig voelen dan willen wij dat ook graag terugzien in andermans leven. Echt niet omdat we dat iemand gunnen, maar gewoon om het gevoel te hebben dat je niet alleen bent. Dat groepsbelang is toch wel enorm sterk hier in Nederland. Ergens bij horen, het gevoel hebben er niet alleen voor te staan. Dat geldt overigens ook voor de levensfase waarin iemand zicht bevindt, een student en een mommy (to be) kunnen heel verschillend publiek aantrekken. Echt niet iedereen is geïnteresseerd in hoe druk je stage of studie wel niet is, net zoals niet iedereen geïnteresseerd is in het leven van een kersverse mama. Maar goed, je levensfase naar voren laten komen kan er echt voor zorgen dat je leven interessant genoeg is om te blijven volgen.

Als ik even specifiek over bloggers heb dan vraag ik me soms wel af waarom die ene blog nou zoveel meer groei heeft dan die andere. Wat heeft die ene persoon, wat iedereen zo interessant vindt? Superveel mensen werken er enorm hard voor maar blijken dan toch minder succesvol, waar ligt dat dan aan? Is het misschien toch dat stukje geluk wat er bij komt kijken? Of draait het echt om het leuke leven, de bekendheid van die ene persoon of de herkenning? Het is en blijft een lastige vraag waar ik wel eens bij stil sta. Zijn we nou allemaal zo nieuwsgierig naar wat een ander dagelijks doet? Is het nou echt zo bijzonder interessant om te zien hoe iemand zijn of haar huis poetst, kastjes inricht, welke parfum er gebruikt wordt of wat die persoon heeft meegemaakt? Stiekem ben ik daar zelf ook benieuwd naar, dus vandaar mijn vraag aan jou:

Waarom denk je dat mensen jou volgen?

Liefs, Sophie

En wellicht ook interessant om te weten, waarom volg jij mij?

 

11 comments

 1. Zelf ben ik nooit zo van de vlogs geweest. Je weet niet zo goed wat mensen je wel en wat ze je juist niet willen laten zien. Maar soms als er iets interessants langs komt wat mij aanspreekt bekijk ik dat en klik ik op abonneren. De kans is alleen groot dat dat de enigste video is geweest die ik van dat kanaal bekeken heb.
  Roos | Soitsrose schreef onlangs …So It’s 2017 ~ Mijn Playlist

 2. Hmmm dit heeft mij wel aan het denken gezet. Ik volg voornamelijk mensen omdat ze mij inspireren om een beter/leuker/mooier leven te leiden. Neem manon tilstra op youtube, haar volg ik alleen omdat ze een leuker leven leidt en dat wil ik dan ook en vervolgens koop ik dezelfde jas van haar (bij wijze van). Ik denk wel dat het zo werkt en dat ik alleen mensen volg die het beter voor elkaar hebben dan ik

 3. Dit zet je inderdaad aan het denken!
  allereerst zijn we gewon nieuwsgierige mensen en kijken we graag mee bij anderen. Ik zelf vind het alleen leuk om bepaalde mensen (blogger of vlogger) te volgen omdat ik de persoon er achter leuk vind of leuk vind overkomen in ieder geval. De een vind ik helemaal niet interessant om te volgen in dagelijkse bezigheden, maar wel als het gaat om andere soort blogartikelen bijvoorbeeld. Waarom? Dunno.. Ligt een beetje aan de blog en de kracht. Een persoonlijke blogger volg je vanwege de persoonlijkheid, maar een beautyblogger bijvoorbeeld misschien wat minder en wellicht dat de persoonlijke artikelen (zoals een diary of vlog) dan minder aanspreken? Anyhow heel verhaal, waarschijnlijk geen touw aan vast te knopen, maar wel leuk om over na te denken, haha! :D

 4. Ik denk dat veel afhangt van hoe je zelf ook wilt overkomen… soms heb ik het gevoel dat de nepste personen juist het meeste aandacht krijgen, omdat ze zoveel moeite doen om hun leven succesvol te laten lijken…. Vlogs vind ik vaak leuk om te kijken, omdat je dan ziet dat mensen ook maar gewoon mensen zijn met hun kleine gebreken e.d. Het is moeilijk om te verklaren, vind het interessant om over na te denken :)

 5. Interessant om te lezen! Ik volg andere influencers voor inspiratie. Vind het heerlijk om te kijken naar hun outfits of reis foto’s. Bij sommige vind ik het gewoon interessant haha. Mensen zijn natuurlijk nieuwsgierig dus bij een andere gluren is soms gewoon heerlijk.

  XxX
  http://www.wendyvansoest.com

 6. Hier zit ik de laatste tijd inderdaad ook over na te denken nu ik zelf een blog ben begonnen. Waarom zouden mensen willen lezen wat ik schrijf over mijn leven en wat er in mijn hoofd omgaat? Maar ik denk dan aan wat ik gelezen heb in een van de boeken van Gretchen Rubin: je kunt alle informatie ter wereld hebben om een bepaald doel te bereiken, maar andere mensen hun persoonlijke doelen zien vervullen kan veel meer motivatie geven, ook als die doelen helemaal niet lijken op die van jou. Food for thought. Leuke blog, ik zal vaker langskomen!

 7. Interessante vraag! Ik denk inderdaad dat veel mensen iemand volgen vanuit nieuwsgierigheid. Iedereen wil alles van elkaar weten, ik denk ook dat vlogs daarom zo populair zijn. Daarbij denk ik dat iedereen inderdaad weer geïnteresseerd is in andere dingen en de ene persoon zal daar dan beter bij aansluiten dan de ander. Ik vind het eigenlijk ook wel interessant waarom mensen mij volgen, ik weet het namelijk niet precies. Leuk onderwerp en ga je blog zeker in de gaten houden!

 8. Wat een mooi artikel meid. Echt iets waar je even bij stil kunt staan en over na kunt denken. Ik denk dat het voornamelijk vanuit mij interesse is, ik vind het wel altijd interessant om te zien wat iemand meemaakt en ik vind het leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Daarnaast vind ik het inderdaad ook wel fijn om leeftijdsgenootjes te volgen, die op dit moment hetzelfde doen als mij. Gewoon om te zien hoe het bij hun gaat en wat hun doen om hun leven in te delen. x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge