Update: Hoe gaat het met afstuderen?


Het leed dat afstuderen heet, het is niet voor niets een welbekende uitspraak als mensen afstuderen. En hoewel ik vaak genoeg heb gelezen over bloed, zweet en tranen tijdens het afstuderen, weet ik eindelijk hoe het écht is om af te studeren. Ik zit alweer over de helft van mijn afstudeerperiode. Tijd voor een update!

Dat afstuderen bloed, zweet en tranen kost, daar ben ik inmiddels wel achter. Als je mijn blog volgt dan heb je in mijn fotodagboek vast het een en ander voorbij zien komen. Om eerlijk te zijn ging ik fluitend door het eerste deel van mijn stageperiode heen. Alles liep volgens schema, ik had het totaal niet druk en ik mocht onwijs veel doen en leren van het werk op de afdeling. Het leek wel een feestje, dat afstuderen! Ik had ook verder niet echt contact met mijn inhoudsdeskundige van school en ik ging gewoon mijn eigen gang. Na zes weken hadden we een kennismakingsgesprek op het bedrijf met mijn inhoudsdeskundige van school en mijn stagebegeleider. Ook daar leek alles prima te gaan, want mijn scriptie was alles behalve onderwerp van gesprek. Na carnaval moest ik mijn probleemanalyse inleveren en de feedback was eigenlijk alleen: “We zijn benieuwd wat je gaat onderzoeken!”. Na deze feedback hadden we een studentenkring en ook daar ging ik fluitend door, de andere studenten zaten nog vol in de afbakening van hun scriptie en de feedback op de probleemanalyse, maar die had ik niet echt gekregen. Een go/no go moment heb ik dan ook helemaal niet gehad. Dus ik ging er vanuit dat ik op de goede weg zat.

Eigenlijk ging het allemaal wel heel erg vlekkeloos en rustig, dat ik de mensen met stress totaal niet kon begrijpen. Ik stond drie weken terug op het punt om field research te gaan doen, maar ik kwam maar niet aan de benodigde informatie. Toen ik na drie dagen nog steeds naar de knipperende cursor aan het staren was wist ik dat er iets fout was. Ik ging even goed zitten voor mijn scriptie en kwam er toen achter dat mijn hoofdvraag en doelstelling niet de goede raakvlakken hadden, oeps! Dat zou betekenen dat mijn hele scriptie overnieuw geschreven moest worden. Daar zat ik dan met mijn relaxte instelling dat afstuderen eigenlijk best goed te doen is. In drie weken tijd heb ik gesproken met collega’s, medestudenten en docenten en iedereen kwam weer met nieuwe ideeën die uiteindelijk toch niet helemaal aansloot bij het doel van de scriptie. Dat begon me echt op te breken, vooral toen ik hoorde dat andere studenten wél actief feedback hadden gekregen van hun inhoudsdeskundige gedurende de stageperiode. Dubbel balen dus!

Ik zat er echt helemaal doorheen toen ik aan het zoveelste plan begon te schrijven en dat ook niet bleek te werken. Ik wil gewoon aan de gang met die scriptie, want het zonnetje gaat schijnen en er komt nog zoveel leuks te doen. Gelukkig heb ik een geweldige SLB’er (mét verstand van zaken), en door haar heb ik eindelijk een weg gevonden met mijn onderzoek. Je snapt dat ik haar eeuwig dankbaar ben dat ze samen met mijn stagebegeleider een overeenkomst heeft gevonden in het onderzoek. Nu kan ik eindelijk weer naar hartenlust ratelen op het toetsenbord, want ik weet eindelijk dat wat ik doe, dat het goed is. Tijd om ook de laatste weken nog te knallen en vooral te genieten in mijn vrije tijd. Er staan ontelbaar veel leuke dingen op de planning en ik hoop dat ik op zeven juni wel gewoon een goed onderzoek in kan leveren. We gaan het zien!

Hopelijk mag ik het nu weer net zo ervaren als voor deze drie hectische weken ;-)

Liefs, Sophie

Er zullen in deze komende periode wellicht wat minder artikelen online komen in verband met de afrondende fase van mijn scriptie. Hopelijk kan ik dan na 7 juni weer vol op werken aan mijn blog en het schrijven van artikelen. In de tussentijd blijf ik wel actief op social media. Zie ik je daar?

Facebook | Instagram | Twitter  

 

12 comments

  1. Leuk om te lezen hoe het gaat bij jou met afstuderen! En fijn om te lezen dat het bij jou ook niet vlekkenloos gaat haha. Bij mij staat het nu eigenlijk zo’n beetje al drie weken stil en ik word er helemaal gek van. Hopelijk kan ik morgen eindelijk een knoop doorhakken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge