Studeren? Hoe dan!? (en hoe niet!)

P1130589

Om me heen merk ik dat er vele op dit moment tentamens hebben. Ik ben op zoek gegaan naar tips om te studeren en kon daarbij binnen no-time ook een lijstje opstellen met wat je vooral niet moet doen. Lees je mee?

Hoi lieve lezer!

Helaas, geen herinneringen van iemand deze keer. Ik heb deze week te horen gekregen dat ik maar liefst twee herkansingen heb volgende week dus ik heb het druk met school op dit moment. Aangezien ik volgend jaar enorm graag naar het buitenland wil moet ik deze kans echt halen. Het is namelijk niet echt fijn om terug te vliegen voor een niet gehaald tentamen.

Zelf ben ik echt een eerste klas ramp planner. Nou ja, ik kan supergoed planningen maken maar ze uitvoeren is nog een tweede. Het feit wil ook nog eens dat álle studiestof op het internet staat. Uhm, hallo afleiding? Vanaf morgen moet ik écht écht écht weer beginnen en eens goed leren. Maar goed, genoeg gekletst! Over op de tips!

Snoepjes
– Snoepjes? Ja, snoepjes ja! Ik ben een enorme snoepkont als het op leren aan komt. Bij mij werkt het echt stimulerend als ik na een paragraaf of een hoofdstuk – ligt natuurlijk aan de hoeveelheid – een snoepje mag pakken. Het werkt nog eens extra stimulerend als je de snoepjes voor je neus ligt. OOOOH IK WIL ER EEN. * zware stem in mijn hoofd: “Nee, eerst deze paragraaf samenvatten”* Oke, go go go!

Muziek/ Youtube
– Als ik een taal aan het leren ben, zet ik vaak ook muziek op in die taal of kijk ik youtubevideo’s! Leuk en leerzaam tegelijk! Je schud die woorden van Spaans zo uit je mouw met Belle Perez op de achtergrond. *Chiquitan , chiquitan , chiquititantan* Oh en je komt er dan achter dat er ook best leuke Duitse muziek is in plaats van de bekende muziek in een après-skihut!

Colleges
-Bij mij helpt het echt heel veel als ik naar alle colleges ga. Jup, ook naar die ene op maandagmorgen én die van vrijdagmiddag. Het zorgt er daarbij ook nog voor dat de leraren je veel sneller willen helpen! Score!

Schrijven
– Ik schrijf nog steeds samenvattingen in plaats van dat ik ze typ. Het is bewezen dat je de woorden dan beter onthoud, dus give it a try!

Samenwerken
Nee, niet samen een toets maken! (zou wel handig zijn) Laat je overhoren, of bespreek de stof samen met iemand anders. Vaak hoor je dan dingen op een andere manier en kun je ze dan linken aan iets anders. Ik heb echt heel vaak gehad dat ik een woord in de toets wist door een grapje dat mama er vanmorgen nog over maakte toen ze me overhoorde. Thanks mom!

Geloven
Dankzij Kim werd ik er ook nog aan herinnerd dat je moet geloven in jezelf. (niet geheel onbelangrijk!) You can do it!

Plannen
Zegt de grootste ramp in plannen zelf… Een goede tip die ik ook van Kim kreeg is om te weten wanneer je het beste studeert. Ben jij iemand die ’s avonds het beste kan onthouden, of juist vroeg in de morgen? Vergeet ook niet om pauzes in te plannen. (Niet te veel natuurlijk)

Naast dingen die je wél kan doen zijn er natuurlijk ook dingen die je niet moet doen:

– Internet opstarten en eerst even je facebook en twitter timline checken. Nee, gewoon nee. Ja, instagram is ook taboe!
– Bloglovin openen, aaaaaaaaaah te veel leesvoer voor mijn 15 minuten pauze.
Laat opblijven, jup door dat ene tv programma of dat té gezellige feestje draai jij je maar al te graag nog ‘eventjes’ om.
– Een serie ontdekken in de week voor je tentamens, nog één aflevering dan begin ik weer… *two hours later*
– Een nieuwe app downloaden. Ken je 1010!? Nee? Mooi, houden zo. ;) (Mijn highscore is tot nu toe 975)
– Nieuwe youtube kanalen ontdekken, alleen Jortgeschiedenis is toegestaan!
– Oh hoe kon ik dit nu vergeten, check vooral Tumblr, en Pinterest. Ik garandeer je dat de tijd ineens zoveel sneller gaat.
– Kijk vooral ook eens naar de nieuwe collectie die langzaamaan de online webshops binnenstromen. Echt, en sla vooral geen  leuke webshop over! Fijn ook dat je deze dingen dan nog 100x tegen gaat komen als advertentie. tijdens het studeren.
– Je kamer grondig opruimen, je stuit zo op dingen waarvan je ze niet wist dat je ze had die ineens veeel leuker zijn dan je studiestof. (lees: bijna alles)
– Overload aan bloginspiratie uitwerken. Schrijf je ideeën kort op een notitieblaadje. Hoe moeilijk het ook is, na de tentamens heb je de tijd om ze overweldigend te maken.

Liefs, Sophie

Heb jij tips als je moet studeren en wat moet jij vooral niet doen als je moet studeren?

33 comments

 1. Haha, heel herkenbaar dat studieontwijkend gedrag! Die tip van jezelf belonen met snoepjes is een goeie, die moet ik ook eens proberen! Heel leuk dat je me ook even vermeld hebt trouwens, dankjewel!

 2. hahaha wat een leuke tips! Weer eens wat originelers :) en omg, jortgeschiedenis is echt geweldig! Door hem heb ik m’n examenen geschiedenis gehaald!

 3. Handige tips! Ik schrijf tijdens het studeren vaak ook de belangrijkste puntjes op, dat leert voor mij ook veel beter dan dat ik gewoon zou leren uit een geprinte samenvatting. Wat ik ook heb geleerd is om te leren met mijn inhoudsopgave naast me, dit zorgt voor structuur en op deze manier kan je de leerstof ook beter plaatsen. Nog veel succes met leren!

 4. hahaha al die dingen die je niet moet doen overkomen me vaak in de toetsweken :P ik krijg vooral ineens super veel goede ideeën om over te bloggen. wat voor mij ook wel helpt is om in een cafeetje te zitten waar je geen wifi hebt. Dan kan je echt alleen maar studeren en jezelf daarnaast trakteren op een cakeje of lekkere koffie. Of! Neem je laptop mee naar een cafe met internet en dan zonder oplader (wel eerst goed opladen die laptop) dan heb je maar beperkte tijd en wordt de druk om die te besteden aan wat je moet leren groter :)

  http://mymerrymorning.blogspot.com

 5. Mijn tentamenweek is voorbij, maar ik herken me maar al te goed in je ‘ dit moet je niet doen’ haha! Ik ontdekte ook vlak voor mijn tentamenweek een nieuwe serie. Ay! Ik heb trouwens ergens gelezen dat als je een geurtje opdoet tijdens het leren, en dezelfde geur tijdens het tentamen, je dingen beter herinnerd! En ik ben dol op ezelbruggetjes (:

 6. In dat hoe niet ben ik beter dan in hoe wel! IK moe gewoon alles aan de kant schuiven en in de bieb gaan zitten of samen met mensen leren want dat motiveert me beter!

 7. Wat voor mij altijd hielp was bijvoorbeeld dat half uurtje telefoneren met m’n beste vriendin na ene dagje studeren. Iets om naar uit te kijken! Of tussen het studeren door elkaar bellen om dingen uit te leggen, is het andere leerstof helpt het om je gedachten eens te verfrissen, is het dezelfde (of gelijkaardige) leerstof helpt het om te testen of je zelf goed snapt wat je wil uitleggen!

  Het heeft even geduurd voordat ik mijn ideale studiemethode vond in het hoger onderwijs, want die is tenslotte voor iedereen anders, maar ik hoop dat het binnenkort er helemaal op zit en ik m’n diploma (eindelijk) in handen heb!

 8. Wat balen van die hertentamens. Hopelijk haal je ze allemaal zodat je volgend jaar lekker naar het buitenland kan. Mijn kamer is altijd een zooitje als ik aan het leren ben, omdat ik geen tijd heb om het op te ruimen. En ik beloon mezelf met 3 blogjes lezen en dan ga ik weer verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge