Mijn studie: Commerciële Economie

Overmorgen is het alweer 1 mei, voor vele de deadline om je in te schrijven voor een HBO of WO-opleiding. Vandaar dat ik jullie vandaag graag wat meer vertel over mijn studie, Commerciële Economie.

Ik zit op dit moment in het tweede jaar van de opleiding commerciële economie. Deze opleiding volg ik op de Avans hoge school te ‘s-Hertogenbosch. Ik woon nog thuis en elke dag reis ik dan ook behoorlijk wat uur op en neer. De reden dat ik niet op kamers ben gegaan is het feit dat papa op mijn intro-dag te horen kreeg dat hij ongeneselijk ziek was. Op kamers gaan is nog geen seconde in mijn hoofd geweest sinds het bekend was dat papa nooit meer beter zou worden. Nu ik in het tweede jaar zit heeft het ook niet meer zoveel zin om op kamers te gaan. Ik wil namelijk dolgraag een half jaar naar het buitenland en hoef na het tweede jaar nog maar een halfjaartje echt naar school (in het vierde jaar volg ik namelijk een halfjaar een minor en ga ik een half jaar afstuderen). Er zitten trouwens maar heel weinig mensen op kamers in Den Bosch! Maar goed, over naar mijn studie :)

Algemeen
De studie commerciële economie is erg breed. Je merkt het aan je vakken en aan de stof die je moet leren. Een jaar bestaat uit vier periodes van tien weken. Je hebt zeven weken les, in week acht de tentamens en in week tien je eventuele herkansing(en). Ik vind deze opbouw superfijn aangezien je twee weken later opnieuw een kans kan krijgen in plaats van een hele periode later! Gelukkig heb ik er zelf nog niet heel veel gebruik van hoeven maken en ik kan je wel vertellen dat die twee weken vrij écht heerlijk zijn. In een jaar zitten dus vier periodes waarin je elke keer weer iets anders doet. Zo hebben we een periode over verkoop gehad maar ook marketing, communicatie en marktonderzoek. Tijdens de studie kom je er dan ook al gauw achter wat je wel en niet leuk vind.

De vakken
Elke periode schrijf je een plan. Dit plan hangt af van het thema van de periode. Zo schrijf je een marketingplan in de periode marketing en een verbeterplan in de periode bedrijfsorganisatie. De vakken die je die periode hebt sluiten dan aan op het thema. Zo krijg je tijdens de periode marktonderzoek de vakken Datamining, SPSS, Marktonderzoek, Vaardigheden, Consumentengedrag en natuurlijk Engels. Bij Avans is het verplicht om hiernaast ook nog een moderne vreemde taal te doen. Je kan hierbij kiezen uit Duits, Frans en Spaans. Zelf volg ik Duits én Spaans. Soms lastig te combineren omdat de lessen vaak tegelijk vallen maar gelukkig is het nog goed te doen! Andere vakken die je ook krijgt bij deze studie zijn: recht, customer relationships management, communicatiebeleid, kwalitatief onderzoek, statistiek, bedrijfseconomie, etc.

Wat kun je hiermee worden?
Dat is een vraag die vaak gesteld wordt als je een studiekeuze gaat maken. Ik kan je vertellen dat dat nog vaak kan veranderen binnen je studententijd. Pas als je echt op de opleiding zit kom je erachter of het überhaupt wel iets voor jou is en of er een richting tussen zit die je interesseert. Ook ontwikkel je een passie voor de vakken die je echt leuk vind. Zo wilde ik eerst vooral bedrijven helpen met verbeteren van hun communicatie maar ben ik nu na bijna twee jaar op deze opleiding erachter gekomen dat ik marketing veel leuker vind. Van te voren had ik dit nooit gedacht aangezien ik mezelf daar nooit creatief genoeg voor vond. De verkoop interesseert me echt niets, net als marktonderzoek. Je leest het, weten wat je worden wil is fijn maar bied je geen zekerheid dat je de goede opleiding kiest. Staar je dus niet blind op het geen wat je worden wilt. Kijk naar alles wat de studie te bieden heeft! Je moet er tenslotte nog wel vier jaar mee doorkomen ;)

Mijn mening
Wat vind ik van de opleiding commerciële economie? Ik koos deze studie omdat ik graag iets wilde met talen en economie (Lekker duidelijk haha). Het was voor mij nog maar de vraag of dit wel echt iets was wat ik wilde. Op dit moment bevalt me de opleiding commerciële economie nog steeds goed. Ik zou in ieder geval niet weten wat ik anders zou moeten studeren! Zelf ben ik enorm blij dat ik op deze opleiding Duits en Spaans kon blijven volgen. Deze vakken heb ik namelijk al vanaf de havo en wilde ik graag beide blijven volgen. Ik denk dus dat ik wel de goede studiekeuze heb gemaakt!

Liefs, Sophie

Welke studie volg jij? Heb jij de goede studiekeuze gemaakt?

24 comments

 1. Wat fijn dat je de studie nog steeds leuk vindt en een goede keuze gemaakt hebt. Voor mij was het twee jaar geleden ook een gokje of ik wel een goede keuze zou maken. Ik zit nu in het tweede jaar van mijn Communicatie opleiding en ik vind het nog steeds onwijs leuk!

 2. Oh wat goed dat je dit doet. Inderdaad voor vrijdag moeten mensen zich ingeschreven hebben, spannend hihi. Mijn vriend volgt ook commerciële economie in Den Bosch, hij is nu aan het afstuderen. Hem bevalt het heel erg goed! Ik zelf studeer sociale studies, maar als ik dit jaar mijn P haal ga ik volgend jaar naar de universiteit in Tilburg. Eindelijk psychologie studeren yay! Liefs

 3. Goed artikel! Jouw studie lijkt me ook erg interessant, maar de mijne is natuurlijk het leukste, haha! Ik studeer forensische orthopedagogiek in Amsterdam. Je maakt trouwens een sterk punt door jezelf niet vast te pinnen op wat je wilt worden. Ik wilde altijd leerkracht worden, maar gedurende de opleiding besefte ik dat er nog veel meer is waarbij ik mij in kan zetten om jeugdigen en de maatschappij te ‘helpen’.
  Renske schreef onlangs …Dagje Amsterdam: shoppen, lekker eten & ANNE

 4. Leuk om te lezen! Ik doe zelf een hele andere opleiding, maar heb vorige jaar wel een minor van de opleiding commerciële economie gevolgd. Toen kwam ik erachter dat ik die studie eigenlijk veel leuker vind dan mijn eigen studie. Oeps! Haha!

 5. Toevallig heb ik vorige week ook zo’n artikel geschreven. :p Ik volg nu cmd op avans in breda. Als ik mijn examenjaar niet over had hoeven doen, zat ik nu op de kunstacademie (als ik niet al gestopt was). Ik ben super blij met deze keuze, vooral omdat je echt je eigen richting op kan gaan en de studie dus heel breed is.
  Lara schreef onlangs …My Life: CMD

 6. Leuk om meer over jouw opleiding te lezen. Ik studeer Bedrijfskunde MER op Avans in Breda (ook 2e jaars) en heb ook een dag meegelopen bij CE voor ik deze studie koos. Ik vond het iets teveel economie gericht dus vandaar dat ik voor BK ben gegaan. Grappig dat bij jullie de herkansingen in week 10 zijn, bij ons zijn de herkansingen de periode erna in week 9, wat ik gelukkig nog nooit heb gehad. Ik reis ook elke dag een dik uur heen en een uur terug..
  Liefs, Iris

 7. Wat leuk dat je in Den Bosch studeert! Ik ben afgelopen jaar gestart aan de HAS in Den Bosch, maar dat bleek niet de studie voor mij te zijn. (hebben we toch even bij elkaar in de straat op school gezeten ;)) Dit jaar ga ik waarschijnlijk beginnen aan Communication and Multimedia design. Is even wat anders, haha! Fijn dat je de goede studie hebt weten te vinden. Ik vind het nog altijd een moeilijke keuze …
  Esther schreef onlangs …Nog meer nieuwe schoenen (whoops!)

  1. Wat leuk dat je cmd gaat doen! Waar ga je dat doen? Ik heb toevallig van de week een artikeltje geschreven over cmd. Ik zit zelf nu in jaar 3. Mocht je nog vragen hebben ofo stel ze gerust!
   Lara schreef onlangs …My Life: CMD

 8. Ik hoor altijd van mensen die commerciële economie studeren dat ze vaak ze vraag krijgen of ze nu heel goed in communicatie zijn ;-) Ik ben blij om te horen dat je studie je zo bevalt: ik denk dat dit echt heel belangrijk is. Ik hoop dat het ook de komende jaren gaat bevallen en dat jij lekker in het buitenland kunt gaan studeren en een mooie baan krijgt :-) X

  1. Aah ik begrijp je helemaal. Ik ben zo gelukkig dat ik die periode heb afgesloten haha. Als je vastloopt, ik heb hier een dik boek liggen waarmee ik je vast kan helpen haha!

 9. Lijkt mij een interessante studie wat je volgt! Ik doe binnenkort eindexamen en na de zomervakantie begin ik aan de mbo opleiding mediaredactie. Als ik die studie dan heb afgemaakt, wil ik daarna nog een hbo opleiding journalistiek erachter aan doen.

  Ik denk dat ik wel een goede keuze heb gemaakt. Ik wilde eerst nog 2 jaar havo achter mijn vmbo aan doen, maar ik denk dat ik dan teveel op mijn tenen moet gaan lopen en dat ik het niet ga redden. Daarom nu dus eerst mbo en daarna alsnog de hbo. Het duurt misschien wat langer, maar uiteindelijk kom ik bij hetzelfde terecht :)
  Thirza | lifethingsbythirza schreef onlangs …Mezelf voorstellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge