Jouw verjaardag

Vandaag is het 4 juni, de verjaardag van papa. Of wás het de verjaardag van papa? Nee, voor mij blijft het de verjaardag van pap. Weer zo’n stomme rot dag. Vandaag een heel persoonlijk artikel, lees je mee? 

Lieve papa,

Het is zo zo zo ontzettend gek. Ik kijk naar de foto’s van een van onze fantastische vakanties. En echt, het is zo gek dat jij er niet meer bent. Dat ik je nooit meer ga zien. Huh, papa? Ben jij wel écht weg? Ik kijk nog een keer naar de foto, honderden herinneringen komen naar boven. Honderden? Nee duizenden! Je bent er gewoon nog dagelijks in mijn gedachten. De gezonde papa met de grapjes, de serieuze kant en je opmerkingen die we nog regelmatig herhalen aan tafel. Pap, voor mijn gevoel ben je er nog gewoon? Het is zo gek… Ik zou er niet eens raar van opkijken als ik je stem nu zou horen en je tv aan het kijken bent. Want in mijn hoofd leef je nog je gezonde leven zoals ik je herinner. Lig je niet in een ziekenhuisbed, kom je niet met tranen naar ons toe dat ‘wij’ het enige zijn wat je nog hebt en kan ik me niks herinneren van al het verdriet wat ik heb. Mijn papa is er nog gewoon?

Bij elke man die hetzelfde postuur heeft als mijn papa draai ik nogmaals om. Huh, was dat papa?! Nee natuurlijk niet. Toch blijf ik het doen. Ik blijf kijken naar elke man met dezelfde haarkleur als papa. Bij elke man flitst de hoop weer stiekem door mijn hoofd. Elke dag hoop ik nog dat ik je tegenkom en dat het leven stiekem toch normaal is. Dat het allemaal een nachtmerrie is waarin ik heb geleefd en dat ik wakker mag worden in mijn oude vertrouwde leven.

Helaas is niets minder waar. Mijn papa is er wel, maar staat nu in een paarse doos (de kleur die jij verafschuwde) van het crematorium. Of ja, de urn staat er met jou erin. Mijn stoere papa, mijn held, mijn trots en mijn voorbeeld is nu ineens op handformaat. Foto’s, wat zijn ze gek. Ze laten me geloven dat je er nog bent. Dat je gewoon ook hier nu in de kamer zit en dat je er gewoon bij was toen we op de dag dat ik dit schrijf oma, opa en oma bezochten.

Na meer dan een jaar kan ik het nog steeds niet geloven dat jij nu niet jou 49ste verjaardag viert samen met jou tweelingbroer. Het is daarbij een nog moeilijker dag voor mij. Hij is wel jarig en jij bent er niet meer. Ik heb het hier echt enorm moeilijk mee. Ik wil niet vrolijk doen vandaag, want jij bent er niet. Jeetje papa, samen waren jullie bijna 50 jaar geworden, een mijlpaal in het leven. Helaas is deze mijlpaal jou niet gegund en ‘vieren’ we vandaag geen verjaardag hier thuis. Vorig jaar hadden we nog vlaai gekocht omdat we het maar een gek idee vonden om 4 juni ineens geen jarige meer te hebben. Vandaag blijven we thuis met de deuren open. Wie langs wil komen komst langs, de rest mag lekker thuis blijven. Gelukkig heb ik mijn lessen zo kunnen regelen dat ik alleen het eerste uur naar school moet. De rest van de dag kan ik thuis zijn en rustig aan doen. Precies wat ik nodig heb.

Vandaag is een dag waarop er veel aan jou wordt gedacht, net als elke dag. Vandaag alleen net ietsje meer!

Liefs, Sophie

37 comments

 1. Lieverd, ik wens jou en je familie heel veel sterkte vandaag. “Elke dag hoop ik nog dat ik je tegenkom”, prachtig geschreven dit. Dikke knuffel!

 2. Heel veel sterkte vandaag. <3 Hele dikke knuffel voor jou.
  Ik kan me helemaal voorstellen dat je nog bij elke man denkt 'is dat papa?'. Elke ochtend wanneer ik wakker word vraag ik me af 'zal ik pappa vandaag zien?'. Het antwoord is altijd 'nee, natuurlijk niet'. En dat doet zeer.
  Ik hoop ergens dat het met de loop van de tijd 'minder pijn' gaat doen. Maar aan de andere kant ook niet, ik wil niet dat het minder pijn gaat doen. Het is dubbel.
  Veel sterkte en liefs,
  Kim

  1. Dat antwoord wil ik nog niet echt geloven denk ik. Dus blijf ik bij iedereen rondkijken… Hopelijk zit het me over een tijd niet meer zo in de weg.

 3. Je hebt waarschijnlijk al vaak gehoord maar ik wil je ook steunen en veel sterkte toe schenken. Het is wel een mooie gedachte dat je je papa zo onthoud. Ik vind het echt prachtig geschreven, het is zo speciaal om het te lezen. Ik hoop echt dat je een mooie toekomst hebt! Liefs Manou

 4. hee lief meisje!!

  Heel erg mooi en ik leef met je mee. Deze dagen zijn en blijven moeilijk. Het wordt makkelijker, maar het verdriet blijft! Maar ook zonder papa komen wij er meid!! Daar ben ik van overtuigd. Ik heb vertrouwen in je.

  Kusje miss je weer opnieuw nieuwe collega

 5. Dit zijn steeds moeilijke dagen hé. Ik weet ook nooit wat we moeten doen op mijn papa zijn verjaardag. Het vieren is zo raar en er niets over zeggen is ook raar. Het is gewoon raar dat je papa verjaart als hij er eigenlijk niet meer is. Zoiets zal nooit wennen denk ik.
  Het is goed dat je het gewoon even rustig aan doet vandaag, want dat is inderdaad af en toe eens nodig.
  Veel liefs!
  Sarah schreef onlangs …It’s a moment…

 6. Wat heb je dit mooi geschreven Sophie: de tranen staan in mijn ogen. Ik wil je ongelooflijk veel sterkte wensen: niet alleen voor vandaag maar ook voor de komende tijd. Zulke momenten zijn zo rottig, maar helaas zijn er ook naweeën. Je bent een topper en een sterke vrouw! Ik denk aan je <3

 7. Pff meid, heb zo’n grote bewondering voor jou. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om zonder vader te moeten leven, maar ik kan me wel voorstellen wat voor leegte dat achterlaat en hoe moeilijk het is.

  Hopelijk heb je gisteren nog een redelijk fijne dag gehad ondanks het zwarte randje… Je vader kijkt van boven trots op zijn gezin neer, dat weet ik zeker! Heel veel sterkte nog meid!

  xoxo’
  Thirza | lifethingsbythirza schreef onlangs …Mezelf voorstellen

 8. Ik ben een paar dagen te laat maar hopelijk heb je er samen met je familie een mooie dag van gemaakt waarin jou vader net wat meer in het teken stond dan normaal! <3

 9. Ik vind het zo mooi en bijzonder hoe jij over je vader schrijft, erg mooi. Ook al ben ik twee dagen te laat ik wil je alsnog heel veel sterkte wensen voor jou en je familie. Veel liefs.

 10. Ugh, dit zit er voor mij nog aan te komen. Z’n verjaardag na het overlijden. Ik heb er eigenlijk een beetje express voor gezorgd dat ik dan heel de dag in ’t vliegtuig zit. Hoef ik met niemand er over te communiceren. Alhoewel ik ’t op mijn manier alsnog een beetje ga vieren.
  Ik hoop echt precies hetzelfde bij mensen met postuur! of een zelfde stemgeluid.
  Mooi geschreven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge