Je zou maar wonen in een dorp.

2014-11-13 09.03.33

Terwijl ik kei hard meezing met “I Bet my life” van de Imagine Dragons begin ik dit artikel. Gelukkig ben ik alleen thuis want anders zou iedereen me nu haten. (mijn zangkwaliteiten zijn nu niet bepaald om over naar huis te schrijven). Ik woon mijn hele leven al in een dorpje in Brabant en het bevalt me uitermate goed. Toen er een tijd geleden iemand bleef slapen uit de stad kwam ik erachter dat het eigenlijk helemaal niet alles zo vanzelfsprekend is! Gek eigenlijk dat het zoveel kan verschillen! Ben jij benieuwd naar wat ik te vertellen heb over leven in een dorp, lees dan gauw verder!

Ik hoop jullie maandag op te vrolijken met deze 12 feiten over het wonen in een dorp!

– Ik fiets van de bushalte terug naar huis en roep “Hallo!” naar iedereen die ik tegen kom onderweg. Nu moet je niet denken dat dat veel mensen zijn -in een dorp kom je niet zo veel mensen tegen als in een stad- en dat ik als een gek loop te roepen vanaf mijn fiets. Maar gewoon vriendelijk iemand een begroeten is toch niet zo gek? Uh ja, wij begroeten iedereen ook al kennen we diegene helemaal niet. Lekker sociaal toch haha?!

– Gelukkig rijdt er door ons dorp wel een bus. Je moet alleen vooral niet proberen om de bus te missen. Bussen rijden hier 2x per uur dus dan kan je nog eventjes wachten. Ohja die overstap naar je trein ga je dan dus ook niet meer halen ;) Dagje vrij dan maar?

– De bus die vanaf de stad rijdt naar je dorp (via ontelbaar veel andere dorpen) zit altijd afgeladen vol. Hoezo een ‘stormrun’ zodra de bus op het station aan komt. Het is soms vechten voor je leven voor een zitplek aangezien je geen zin hebt om drie kwartier te blijven staan.

– Tja, de lucht van uitlaat gassen is ons niet bepaald bekend in de neus. De geur die boerderijen met zich mee kunnen brengen daarentegen…

– Een roddel is al verspreid voordat het is gebeurt, voor je het weet ben jij hét nieuws van het dorp. Nu kun je echt niet meer rondhuppelen op straat of op whatsapp/facebook voordat je raar aangekeken wordt/64 ongelezen berichten hebt…tumblr_nafxmb7RMj1t90fmto1_500

–  In een dorp kun je overal fietsen waar je wilt. Geen toeterende auto’s als je perongelijk door het rood – Huh, wat? stond daar een stoplicht? –  rijdt. Daarbij kun je ook gewoon oversteken zonder dat je denkt dat je er bent en je bijna aangereden wordt door een fietser omdat je midden op een fietspad staat.

– Zoek je werk? Dan heb je in een dorp de keus uit de horeca, de supermarkt of in de kassen. Iets anders zul je niet echt vinden.

– Je moet vooral meedoen met wat de rest ook doet. Doe je iets wat als niet normaal wordt ervaren, dan hoor je gelijk via via via de mening van de meerderheid. Vaak is dit negatief omdat ze de beweegreden niet begrijpen. Erg zonde omdat het je kan belemmeren bij iets wat je eigenlijk heel graag wilt doen. Wel een voordeel is dat je eerst drie keer nadenkt voor je iets doet! (Misschien mijn blog nog maar even niet bekend maken hier in de buurt?)

– In het dorp waar ik woon wordt met een accent gepraat. Nu praat ik al met een Brabants accent, maar met dat accent van mijn dorp erbij moeten vele stadse mensen toch eerst even 3 keer fronzen over wat ik nu zojuist heb verteld…

– Hoor je een sirene? Dan ren je als een gek naar het raam om te zien waar het vandaan komt, welk voertuig het is en waar die heen gaat. Daarna ren je óf weer terug naar de computer om te checken of er iets te vinden is op de 112brabant.nl óf je rijdt er met de auto achteraan. (Zie je het al voor je?) Hoezo ramptoeristen?

– Denk je met een onbekende thuis te komen, kom je er na een korte ondervraging van je ouders alweer achter dat ze de ouders al kennen. “Oh bende gij er inne van …” (In abn: Oh is … familie van jou/ oh zijn… jou ouders)

– Even snel naar de supermarkt gaan zonder iemand bekends tegen te komen is echt een hele grote opgave (lees: onmogelijk). Zit je vriendin niet achter de kassa, dan staat de buurvrouw wel voor het soep schap. (Hetzelfde geldt voor uiteten gaan/lunchen/op het terras zitten)

Hihi dat was het tot nu toe wel weer! Alle 12 feitjes zijn naar eigen ervaring. Hopelijk heb je dit artikel met een glimlach kunnen lezen :)

Liefs, Sophie

Nu ik al een tijdje studeer in een stad, vallen me de verschillen tussen een stad en een dorp steeds meer op! Hebben jullie dat ook?
Welke verschillen merken jullie tussen wonen in een dorp of wonen in de stad? En woon je zelf in een dorp of in de stad?

24 comments

 1. Haha, wat grappig! Ik woon in een grote stad en ik denk dat ik me ga verbazen over de rust als ik naar een dorp zou verhuizen. Heeft beide zijn voor- en nadelen denk ik zo..

 2. Ik woon in een dorp en vind veel dingen herkenbaar haha! Vooral die van de sirenes maar ook iemand voor het eerst meenemen en dan dat viavia gedoe haha. Overigens woon ik ook in Brabant, dus voelde alles nog herkenbaarder ;) X

  1. Haha ja toen ik bij iemand was die op kamers zat bleef ik ook maar naar het raam rennen zodra ik een sirene hoorde. Ze vond me volgens mij een beetje raar haha. Jeeej brabant!

 3. Ik kom van het platteland en daar is het allemaal net wat meer uitgestorven. Zo komt er geen bus en ja, ook hier kennen we iedereen en begroeten we iedereen haha! Leuk stukje! Ik kom er op een city trip ook vaak achter hoe verschillend het is :)

 4. Ik woon wel in een dorp, maar alsnog met meer dan 10,000 mensen haha. Dus ik ken lang niet iedereen en accent? Thank god, dat hoor ik bijna nooit! :D

 5. Oh oh wat herkenbaar! Ik woon ook in een klein boeren dorpje in Brabant. Eens in het uur rijd er een bus en de dichtstbijzijnde scholen zijn allemaal minstens 3 kwartier fietsen over allemaal saaie rechte wegen. Haha, niemand weet mn dorpje te liggen altijd, zelfs niet wanneer het maar 2 dorpen verder is

 6. Wat een leuk artikel! Ik herken er veel van.
  Zelf woon ik ook in een dorp(je) in Brabant.
  Alleen wij hebben helaas letterlijk niks in ons dorp, qua winkels enz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge