Ik zou het zo weer over doen


Het is vandaag 18 augustus, het is vandaag precies één jaar geleden. Één jaar geleden en ik zou het zo weer over doen. Terwijl ik dit wil typen verlies ik mezelf in de filmpjes die ik vorig jaar heb gemaakt.  Ik moet lachen om de manier waar op ik alles heb gefilmd. Hoe trots ik er toen ook op was, het is een wirwar aan beelden van alles wat voor mij nu enorm normaal voelt, maar toen echt allemaal nieuw en spannend was.

En als ik het over een jaar geleden heb, heb ik het natuurlijk over IJsland. Op 18 augustus 2016 vertrok ik voor een aantal maanden naar IJsland. Een totaal onbekend land, met onbekende mensen en een onbekende school. Een echt avontuur dus.

Op dit moment moet ik het doen met de appjes, de kaarten van vrienden uit andere landen en mijn screensaver die elke drie uur een andere foto laat zien van het land wat mijn hart heeft gestolen.

Één jaar geleden en mijn hoofd is nog steeds vol van IJsland. Zodra er mensen naar vragen raak ik er maar niet over uitgekletst. Ik ging naar IJsland met écht 0 verwachtingen. In de zomervakantie was ik op Tenerife geweest en mijn verwachtingen waren eigenlijk dat IJsland één grote vulkaan zou zijn. Weinig begroeiing en vooral kaal en leeg. Dat bleek dus alles behalve waar,  IJsland was grandioos en heeft echt alles te bieden wat je maar kan wensen (als je een beetje van natuur houdt).


Het is één jaar geleden dat ik Stefan ontmoette op het vliegveld en dat we drie kilometer door Reykjavik hebben gesjouwd met ál onze bagage (iets met Nederlanders en geld besparen). We zagen daarbij heel Reykjavik in 1,5u (okee, bijna heel Reykjavik dan) en wat hadden we een honger. We werden om 18u ’s avonds verwacht bij Harpa (concert hall) en daar zagen we voor het eerst een deel van de andere studenten. Heel bijzonder kan ik je vertellen, want je staat dan daar toch een beetje alleen te kijken. De busrit duurde natuurlijk veel langer dan verwacht. We stopten onderweg ook om boodschappen te doen voor de rest van de week. Nou jongens, niets moeilijker om in te schatten wat je moet kopen als je nét in een land bent en je geen idee hebt met wie je in een huis zit. Ik nam dan ook aparte dingen mee, zoals bosvruchten thee van Pickwick (ik weet ook niet waarom), brood en handzeep want die had ik niet bij. Daarbij kochten we als rasechte Hollanders een zak aardappelen én WC papier. Dat was het wel zo’n beetje. En dus hadden we uiteindelijk heel gek avondeten, want we hadden dus alleen aardappelen en brood. Wat niet heel erg handig is. Dus uiteindelijk bestond mijn avondeten na half 10 uit een paar eierkoeken die ik in mijn koffer had.

Het is één jaar geleden dat ik hier stond te zwaaien bij ons nieuwe huisje. Toen we nét te horen hadden gekregen wie je huisgenootjes waren en welke kamer je sliep. Dat ik uiteindelijk in het allerleukste huisje kwam hielp natuurlijk wel mee om van dit avontuur een onvergetelijke ervaring te maken. Waar we eerst het vergeten huisje waren (we woonden aan het einde van de straat en niemand liep ooit langs ons huis), werden we na het organiseren van de ‘one month in Iceland’ party ineens HET huis waar altijd wat te doen was. Ineens kwamen er wél mensen langs gelopen toen bleek dat er nog een ‘achtertuin’ te ontdekken was met wilde paarden en een minivulkaan. Of ze kwamen kijken of er wat te beleven was in ons huis.

We werden dan ook écht een hecht gezelschap. Er ging amper een uur voorbij waarbij je niet omringd was door de mensen daar. We waren onafscheidelijk, de buren en wij. Van ontbijt tot diep in de nacht waren we bij elkaar te vinden élke dag opnieuw. Daarbij waren wij wel het enige huis wat altijd samen at. Waar iedereen apart voor zijn of haar avondeten stond te zwoegen, aten wij vanaf dag één met z’n vieren. Elke avond hadden we ’team cooking’ en ’team dishes’. Ook hadden we een poetsschema voor de keuken/kamer, wat ons bij uitstek een goed georganiseerd huishouden heeft gemaakt. Dit heeft natuurlijk ook zo zijn bijdrage gehad aan het succes, wat ik het wel kan noemen.

En nu, is het dan eindelijk zover dat ik alles over IJsland met jullie ga delen! Dubbel leuk omdat ik jullie hier mee kan helpen en ik dus alles nog eens mag beleven. Dus wees voorbereid op alle tips die je nodig hebt om van jouw trip ook een succes te maken!

Liefs, Sophie

Wat zou je willen weten over IJsland? Staat IJsland ook op jouw ‘bucketlist’?

9 comments

  1. Wauw zo tof en stoer dat je dit zo hebt gedaan! Ik vind het heel knap maar wat heeft het mooie herinneringen en leerervaringen gegeven. Ik ben heel benieuwd geworden naar Ijsland <3
    Liefs,
    Evelien
    evelien schreef onlangs …Kefalonia diary

  2. Zo leuk dat je meer over IJsland gaat delen! Je verhalen en enthousiasme brengen mij iedere keer weer het gevoel terug dat ik had toen ik in Zweden ging wonen. Dat land heeft mij een blijvende liefde opgeleverd, volgens mij heb jij dat ook wel. Door jouw enthousiasme staat IJsland nu zeker op mijn bucketlist :-)

  3. Zo mooi om te lezen, dit! Het plezier spat ervan af. Niet te geloven dat het dus al een jaar is dat ik je blog volg, hihi. Zo tof ook dat je je huisgenootjes nog altijd hoort, dat het echt vrienden voor ’t leven zijn geworden :)

  4. IJsland staat zeker op mijn bucketlist! Vooral door jouw verhalen moet ikz eggen, haha. En iemand die ik ken is er ook geweest en die is er nu heen verhuist, dus dat zegt ook wel iets over IJsland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge