Ik ben bang voor de feestdagen

P1130270
Daar lig ik dan in bed. Met een rosé biertje op het kastje naast mijn bed en een ‘left-over’ van de verjaardagstaart van mijn zusje. Op de verjaardagstaart staat een foto van mij en papa. Toevallig was die nog over. Zodra ik de deksel van het doosje wil halen gaat de gehele foto kapot. Ik kan er boos om worden want nu moet ik papa en een deel van mezelf met een vork van de deksel schrapen. Ik voel een lichte woede opkomen.

Ik denk aan kerstmis, aan sinterklaas, aan deze hele rot decembermaand.

Het gaat zo geweldig goed met mij op dit moment, al zeg ik het zelf. De angst voor kerst speelt alleen grote parten met mij. De confrontatie gluurt in december om iedere hoek en overmant je zonder dat je er iets aan kan doen.

Dit jaar vieren we met de ene familie kerst bij ons. De eerste keer nadat papa is overleden. De tweede kerst zonder papa. Kerst zonder papa is stom! Ik wil ook gewoon een fijne kerst met dierbare om me heen, gewoon lekker eten en gewoon kletsen en lachen over alles. Gewoon gewoon!

Helaas is kerst niet meer gewoon zoals hij altijd was. De kerstboom wordt niet met z’n vieren opgezet en er is niemand die vertelt over de kerststal die onder de boom staat. Er is niemand die elk jaar weer hoopt dat er een treintje onder de boom rijdt, er is niemand die vraagt aan mij of ik mee wil helpen met het ophangen van de herten bij ons voor het huis. Er is niemand die vraagt of ik mee wil helpen met de verlichting buiten. Er is überhaupt niemand die deze lichtjes op gaat hangen.
De rotklusjes in de kou, hoe erg ik ze vroeger ook haatte. Ik mis ze. Ik mis degene die mee grappen maakt tijdens het kerstdiner. Degene die stilzwijgend geniet van het eten en drinken. Ik mis iemand dadelijk aan die grote tafel vol familie, het is niet compleet op deze manier. Het doet pijn.

Ik mis papa.

Ik ben bang voor kerstmis, bang dat ik in een gat ga vallen, bang dat ik ongelukkig ga worden of bang dat de laatste tijd hier in Amsterdam alleen maar zwaarder gaat worden. Ik ben bang voor kerstmis, voor de tafel vol familie, voor de buitenlichtjes bij andere mensen thuis die wél branden. Ik ben bang dat kerstmis nooit meer zo fijn wordt als dat het is geweest en ik ben bang dat dit voor altijd zo blijft… Ik ben bang dat papa vergeten wordt in 2016, dat papa naar de achtergrond vervaagt of dat mensen ons gemis vergeten.

Ik ben bang voor die stomme feestdagen die komen gaan.

Liefs, Sophie

28 comments

 1. Aahhh lieve Sophie, knuffel <3 En ik snap je ook wel, vind kerst zonder m'n vader ook maar stom. Ik moest mijzelf altijd in allerlei bochten wringen op bij iedereen kerst door te brengen en nu hoeft dat niet meer. Ik heb ook allemaal stieffamilie doordat mijn ouders allebei hertrouwd zijn / waren. Ik wil ook gewoon weer alle kanten op rennen op bij alle dierbaren te kunnen zijn deze kerst, maar dat is het niet meer. Het kerstgevoel is bij mij ook een stuk minder geworden en deze feestmaand moet ik altijd extra aan mijn vader denken.

 2. Ik weet niet eens zo goed wat ik moet zeggen, ook al wil ik heel graag een reactie achterlaten. Jeetje Sophie. Volgens mij is het zo logisch dat dat zo voelt, maar dat maakt het natuurlijk niet minder rot dan het is.

  Ik hoop zo dat je toch een beetje fijne dagen kunt hebben, dat is je ontzettend gegund. Een virtuele knuffel voor jou <3

 3. Ik vind het zo ontzettend moedig en knap dat je er zo open over praat en al je gevoelens uit. Ik kan me echt niet voorstellen hoe het is, maar ik kan zeker bedenken hoe veel kracht en liefde je moet hebben om zo sterk te blijven. Kerst vieren zonder mijn oma vond ik al erg lastig, laat staan zonder iemand die nog dichterbij je stond. Ik wens je toch hele fijne feestdagen en heel veel sterkte, kracht en liefde!
  Carmen schreef onlangs …Video | Get Ready With Me – Kerst Look

 4. Dit is echt heel herkenbaar zeg (helaas). Ook ik worstel echt de afgelopen weken met de kerst en hoe ik er dit keer weer doorheen kom. Dit zijn de momenten inderdaad die het moeilijkste zijn en denk ik ook niet veel makkelijker zullen worden. Wat ik wel denk is dat jij alle kracht in je hebt om er toch iets prachtigs van te maken, zoals je vader het zou hebben gewild denk ik. Jij bent echt zo sterk meis, die kracht zal je door de dagen heen slepen <3

 5. Hele dikke knuffel. Hoewel het anders is, wordt het voor mij ook een zware kerst. Al laat ik dat nog niet zo merken. Mn zusje verbrak uit t niets zonder reden het contact afgelopen september.. nu dua de 1e kerst zonder haar.. en t is de 1e kerst van mn neefje.. en die maak ik nu ook niet mee. En daar kan ik zo boos om worden. En vooral omdat ik bijna zeker eeet dat t allemaap van dr vriend komt. Het is niet hetzelfde, maar op dit moment voelt het wel zo :(

 6. Oef heel moeilijk om dit te lezen, hoeveel er in een mens kan omgaan.. niemand gaat jouw vader vergeten! hou hem dicht in je hart en je hebt zoveel herinneringen met hem! Hou die dicht bij je, heel veel sterkte in deze tijd..

 7. Ah lieve soph, ik kan het niet beseffen maar ik kan me wel voorstellen dat je hier bang voor bent. Super shit zeg. Maar weet je, jij zult je papa niet vergeten en ondanks dat ie t niet zelf kan zeggen weet ik zeker dat ie super trots op je is. <3

 8. … Jeetje Sophie,

  Ik wil graag een mooie reactie plaatsen om jou een hart onder de riem te steken. Maar vind maar eens de juiste woorden na het lezen van zo’n openhartig en indrukwekkend verhaal.

  Ik hoop oprecht dat je met je familie toch de kracht kunt vinden om deze tijd door te komen. Ondanks het verdriet en gemis. Want dat is je heel erg gegund.

  Ik weet zeker dat daarboven iemand heel trots naar beneden kijkt. Naar zijn dappere dochter, die zo open en eerlijk haar gevoelens deelt en weet te verwoorden. Heel knap Sophie. Dikke virtuele knuffel 😙

 9. Lieve Sophie, ik wil je heel graag iets zeggen wat je goed doet maar hoe ik dat moet opschrijven weet ik niet. Ik kan me goed voorstellen dat je opziet tegen deze feestdagen, omdat je je vader zo mist. Toch hoop ik voor jou dat je hem in je hart zult voelen terwijl je een klein beetje geniet van de mensen om je heen en zo toch de dagen (al is het maar een beetje) fijn doorkomt. dikke knuffel voor jou meis! X

 10. Ik kan me voorstellen dat het heel erg moeilijk is. Niemand zal je vader vergeten. Iedereen zal de herrineringen aan je vader bij zich dragen in hun hart. Ik hoop dat je toch nog een beetje een fijne kerst zult hebben.
  Lieke van Veen schreef onlangs …Herfst ABC

 11. Heel begrijpelijk dat dit een lastige periode is. Hoewel je hem mist misschien een goed moment om aan de extra fijne herinneringen te denken. Hopelijk maakt dat het niet moeilijker. Zelf vind ik oud & nieuw moeilijker dan kerst om een soortgelijke reden. Ik wens je toch fijne feestdagen :)

 12. Lieve Sophie, ik hoop dat je ondanks de afwezigheid van je vader toch een beetje een fijne kerst zult hebben. Het lijkt me echt heel moeilijk, zo zonder je vader. Heel veel sterkte!

  dikke knuffel, Eva

 13. Lieve Sophie, ik hoop dat je ondanks de afwezigheid van je vader toch een beetje een fijne kerst zult hebben. Het lijkt me echt heel moeilijk, zo zonder je vader. Heel veel sterkte!

  dikke knuffel, liefst Eva
  Eva schreef onlangs …How to: Leren

 14. Tranen van herkenning springen in mijn ogen. Lieve Sophie, wat mooi geschreven. Ik hoop dat jullie met de kerst juist aan de mooie momenten samen terug kunnen denken. Ik wens je heel veel sterkte de komende weken. En geef je een hele dikke virtuele knuffel! X

 15. Ik heb net het hele verhaal gelezen, en ik kreeg er meerdere keren tranen in mijn ogen. Ook dit heb je prachtig beschreven! Ik ken het gevoel van iemand die zo dichtbij je staat te moeten verliezen, maar misschien dat je hier troost uit haalt. Je vader is fysiek niet aanwezig, maar wel in je hart. Ondanks alles hoop ik dat je toch kunt genieten met je familie. En je vader wordt niet vergeten zolang jij aan hem denkt.
  Lies schreef onlangs …Gezien; The memory of Anne Frank

 16. Oh Lieve Sophie, vind maar eens de juiste woorden om hierop te reageren. Om jou een hart onder de riem te steken en om jou een goed gevoel te geven.

  Jou verhaal dat raakt me. Ik kan me half niet voorstellen hoe verschrikkelijk het voor je moet zijn. Het maakt niet uit wat iedereen zegt, want het gaat om hoe jij je er bij voelt.

  Er is niemand die de leegte van jou vader kan opvullen.. En geloof me, je vader wordt niet zomaar vergeten en de mens vergeet ook niet zomaar jou pijn, verdriet en gemis. Niet zolang jij aan hem blijft denken.

  Leef per moment en probeer, hoe moeilijk ook, te genieten van de kleine dingetjes tijdens deze rottige dagen die er aan zitten te komen met jou vader in je hart. <3
  Desiree schreef onlangs …Spread the happiness #2

 17. Hej Sophie,

  Ik zat een beetje je blog door te lezen en ineens kwam ik dit artikel tegen. Wat herkenbaar! Morgen de eerste kerst zonder mn broertje en 31 december de eerste keer zijn sterfdag. Ja dat is moeilijk. Toch hou ik hoop. Als ik jou blog namelijk verder lees zie ik dat het best goed met je gaat en hopelijk is het volgend jaar voor mij iets minder moeilijk dan dit jaar.
  Liefs,
  Anneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge