How to: een heel persoonlijk artikel schrijven

Een nieuwe rubriek! How to: …  Regelmatig zal ik een artikel schrijven over mijn ervaringen om jullie te helpen met van alles en nog wat. In de loop van de tijd merk je al gauw wat voor “how to’s” ik schrijf! Vandaag een eerste artikel over het schrijven van een heel persoonlijk artikel. Zoals jullie weten schrijf ik op mijn blog erg veel persoonlijke artikelen. Met name over de week van het overlijden van mijn vader kreeg ik veel vragen hoe ik zo’n artikelen nu eigenlijk schrijf. Hoe begin ik met schrijven? Wat zijn mijn tips en tricks? Wanneer plaats ik een persoonlijk verhaal? Vandaag geef ik jou alle tips die je nodig hebt voor het schrijven van een persoonlijk artikel.

Zoals ik al zei ga ik vandaag in op het schrijven van een (heel) persoonlijk artikel. Geen artikel over je dag of maand maar juist een artikel over je angst, levensles, herinnering, moment, iets waar je mee zit, etc. Tijd om te beginnen!

– Stel een doel
Voordat je begint met schrijven moet je jezelf een doel stellen. Wat wil ik in dit persoonlijke artikel over laten komen. Waar wil ik de nadruk opleggen? Wil ik mijn bezoeker iets leren/meegeven of wil ik begrip? Wil ik mijn hart luchten? Wil ik voor mezelf meer duidelijkheid? Zoek ik mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Dit zijn zomaar een aantal doelen die je jezelf kunt stellen.

– Begin met schrijven wanneer jij daar klaar voor bent
Begin gewoon met schrijven wat er in je op komt. Niets is fout en niets is stom. Het zijn tenslotte och jou gevoelens/gedachtes? Gevoelens kun je het beste verwoorden wanneer je nog heel erg in dat gevoel zit/ of je jezelf er in kan verplaatsen. Voel jij je ongelukkig op een dag? Dan is het niet slim om een heel positief artikel te schrijven. Vaak komt het dan toch niet helemaal goed over op je lezers. Andersom natuurlijk ook!

– Schrijf met je gevoelens
Zoals ik bij het vorige puntje al noemde, schrijf met gevoel. Voordat ik begin met schrijven vraag ik me al af of ik (in mijn geval) zin heb om treurige dingen op te schrijven. Ik vind het namelijk nogal zonde als mijn dag zo goed was voor mijn gevoel, het kan soms namelijk erg moeilijk zijn om zo’n artikel op te stellen. Wanneer je iets meemaakt kun je toch het beste meteen opschrijven hoe je je voelt. Doordat het nog heel hoog zit kun je vaak heel gedetailleerd opschrijven hoe je je voelt en door welke reden jij je zo bent gaan voelen. Mocht het nu al een tijd geleden zijn, dan is mijn tip: begin gewoon met schrijven, het komt vanzelf wel weer naar boven! Echt waar!

– Neem je tijd
Moet je zo weg maar heb je nog een halfuurtje? Het is dan niet verstandig om te beginnen aan een persoonlijk artikel. Neem hier de tijd voor. Dit omdat een artikel over iets moeilijk je de hele dag aan het denken kan zetten. Heb je de tijd, voel je niet gedwongen om meteen een lap tekst te typen. Vaak begin ik maar gewoon met typen en komt de rest van zelf!

– Zet het in de ijskast
Zodra je het artikel geschreven hebt is het beter om hem even in je concepten te laten staan. Laat het even rusten en negeer even alles wat met die gevoelens te maken heeft (voor zover mogelijk). Wanneer je het artikel na een tijdje eens naleest kun je vaak veel beter oordelen over de kwaliteit van je artikel. Dit hoeft geen maanden te duren maar een aantal uur toch zeker wel. Misschien heb je het artikel wel met veel boosheid getypt, is de woede wat gezakt en denk je er ineens heel anders over. Dit kan een toevoeging zijn of juist een puntje voor correctie!

– Corrigeren
Kijk er na een dag nog eens naar, komt je doel duidelijk naar voren? Moeten er nog dingen bij of juist weg. Let op dingen die ik hiervoor ook genoemd heb. Hoe zijn de zinnen geformuleerd? Soms heb je door alle emoties die er bij kunnen komen wat stomme fouten gemaakt. Het is natuurlijk wel zo fijn om deze te ontdekken voor je het online zet.

– Publiceren
Publiceer het artikel wanneer jij er klaar voor bent. Niks moet en jij bent de baas wat er online komt op jou plekje op het wereldwijde web. Voel je je er nog niet goed bij? Wacht dan totdat jij denkt dat je er klaar voor bent. Misschien is er wel een speciale datum bij je persoonlijke artikel en is het nog mooier om hem op die dag te publiceren! Zorg dat jij er 100% achter staat wat je het wereld wijde web op stuurt. Bij spijt is het soms lastig terug te draaien.

– Tips en tricks
1. Ben je bang hoe jou volgers op het artikel gaan reageren, laat het dan nog even rusten. Er komt een moment waarop je er klaar voor bent en jij je angst voor reacties gaat overwinnen. Ik weet in ieder geval zeker dat er ook heel veel begrip zal worden getoond! Dat zou jij toch ook doen bij een ander?
2. Schrijf je een persoonlijk artikel waar iemand duidelijk benoemd wordt, vraag dan altijd even of hij/zij het oke vind dat je het artikel plaatst. Als je het anoniem laat is dit niet altijd nodig.
3. Ben je nog onzeker of het artikel? Laat iemand die je vertrouwt het artikel nog eens nalezen, hij/zij geeft je vast en zeker eerlijke feedback!

Hopelijk heb ik jullie kunnen helpen!

Liefs, Sophie

Schrijf jij vaak hele persoonlijke artikelen? Wat vinden jullie van deze rubriek?

Ik wil natuurlijk even zeggen dat ik geen professional ben maar dat ik door middel van mijn ervaringen en opvattingen hoop dat ik jullie toch kan helpen. Mocht jij graag een onderwerp zien bij deze rubriek laat hem dan zeker even achter in de comments!

26 comments

 1. Mooie tips! Ik herken mezelf ook in deze tips. Bij twijfel laat ik het ook altijd eventjes rusten voordat ik het publiceer of ermee verder ga.

 2. Ik schrijf alleen maar persoonlijke artikelen, zou niet anders kunnen zelfs.

  Ik hoop dat vele bloggers veel aan jouw tip zullen hebben, ik schrijf het gewoon en publiceeer met gewoon direct, ik denk er niet eens bij na :D
  Morgaine schreef onlangs …Nadeel van single zijn

 3. heel goed en jij kan het weten want jij schrijft vaak persoonlijke artikelen ik ben daarin iets anders als ik het schrijf vind ik dat ik het moet delen en ja ik zal misschien gespannen zijn voor de reacties maarja dan nog!

 4. Handig artikel, ik wil graag meer persoonlijke artikelen schrijven. Heb er zelfs al een aantal klaarstaan die heel persoonlijk zijn maar ik weet niet zo goed hoe ik ze moet integreren in mijn beautyblog…

 5. Ik schrijf bijna nooit persoonlijke artikelen. Ik weet niet waar ik over moet schrijven, heb volgens mij ook niet heel veel boeiends te vertellen. Ik houd me liever gewoon bezig met mode, haha. xx
  Loïs schreef onlangs …The fashion tag

 6. Wat een geweldige tips. Ik schrijf ook voornamelijk over persoonlijke dingen. Zelf wacht ik er soms ook altijd mee voordat ik het online zet. Soms komt het allemaal net iets te dichtbij of een beetje te confronterend. Jouw artikelen zijn echt prachtige, ga vooral zo door!

  liefs, Brittany
  Brittany Elizabeth schreef onlangs …Help, ik raak alles kwijt!

 7. ik vind je tips heel duidelijk en goed! Als er iemand goed is in persoonlijk schrijven, dan ben jij het wel. Ik schrijf ook persoonlijk, maar mijn stukken gaan niet zo ‘diep’ als die van jou. Ik vind het heel knap van je dat je dat kunt en dat je er zoveel kracht uit haalt. Topper! <3

 8. Wat een goede tips! Dit is echt een onderwerp dat ik heel lastig vind aan het bloggen, het persoonlijk maken. Zo leren je bezoekers jou kennen en komen ze ook echt voor je terug, maar dat kan ik dus niet zo goed.

 9. Wat een goede tips, Sophie! Vooral het even laten rusten / in de ‘ijskast’ zetten en het later nog eens lezen. Je bent wellicht geen professioneel schrijfster, maar door jouw ervaring met het typen van persoonlijke artikelen, mag je jezelf zeker wel een ervaringsdeskundige noemen! :) En dat vind ik persoonlijker dan een ‘officieel’ professional. Je schrijft hartstikke mooi! Super tof ook dat je deze nieuwe rubriek aftrapt met dit artikel! :)
  Renske schreef onlangs …Help! Sollicitatiekriebels!

 10. Fijn artikel zo! :D
  Ik vind persoonlijke artikelen altijd heel spannend. Ik heb daar een ander blog voor, haha. Dat is best gek eigenlijk. :”)

 11. Hoi Sophie,
  Ik heb je blog net pas ontdekt mar ik vind hem geweldig. Bedankt voor het artikel. Ik vind het altijd moeilijk om het zo te schrijven dat het persoonlijk over komt. (hopelijk snap je wat ik bedoel :) ) Ps. Ik heb je gelijk gevolgd op Bloglovin.
  liefs, Eva

 12. Wauw, wat een goed en fijn artikel!
  Mede hierdoor heb ik vanavond een heel persoonlijk artikel geschreven die aanstaande vrijdag online komt. Ik vind het altijd spannend wanneer een artikel online staat en hoe het wordt ontvangen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge