Help! Zijn reacties een spiegeling van je succes?

1-2-P1150223

Blogjes lezen, iets wat ik ontzettend graag doe. Even heerlijk de gedachten op ‘nul’ en lezen over iemand anders leven of over een mening over een product. Het heeft mij in de zwaarste periode van mijn leven de afleiding gegeven die ik nodig had. Blogs lezen is zelfs bijna een ritueel geworden!

Waar ik vroeger onwijs veel boeken las, lees ik nu met name de krant en blogjes. Het leukste van blogs is natuurlijk dat je niet continu wordt geconfronteerd met het slechte van de wereld maar ook juist met het mooie van de wereld! Zo geniet ik enorm van inspiratie posts en van foto’s. Mijn passie voor fotografie is door het bloggen dan ook weer helemaal naar voren gekomen!

Zelf wordt ik wel eens onzeker over de content die te vinden is op mijn blog. Ben ik té open, ben ik wel leuk genoeg, willen mensen dit wel lezen, etc. zijn vragen die ik me iedere week wel een aantal keer stel. Soms wil ik die onzekerheid dan zelfs spiegelen aan het aantal reacties op een blogpost. Een grote fout!

Zoveel mensen lezen namelijk mijn blog zonder een reactie achter laten! Al die mensen die mag ik niet vergeten, zij zijn er ook en zorgen ervoor dat mijn statistieken blijven groeien.

De afgelopen tijd ben ik er achter gekomen hoe makkelijk en rustig het eigenlijk is om blogjes alleen maar te lezen in plaats van ook te reageren. Vooral als je weinig tijd hebt of een flinke inhaalslag moet maken in je bloglovinlijst dan is ‘lurken’ de uitkomst! Maar nu ik het zelf zo erg doe, merk ik pas dat natuurlijk veel meer mensen op deze manier blogs volgen!

Nu ik weer enigszins tijd heb om wat blogjes te lezen in het openbaar vervoer wanneer ik naar mijn stage ga, besef ik me maar des te meer dat reacties niet spiegelend zijn voor je blog. Al moet ik toegeven dat ik het toch altijd wel leuk vind om te reageren, gewoon omdat ik het zelf ook zo leuk vind om een ‘reactie’ melding te krijgen! Daar blijven mijn mondhoeken toch stiekem van opkrullen. Ik reageer nooit om het reageren, al reageer ik denk ik wel eerder op een blog als ik meer het gevoel heb dat ik diegene ken óf omdat ik denk dat ik iemand blij kan maken met een reactie. (omdat iemand een glimlach bezorgen het leukste is wat je maar kunt doen)

Nu ik mijn telefoon weer geheel voorzien heb van alle ‘blogapps’ en vele blogs hun hele blog laten lezen via bloglovin merk ik toch wel dat ik nog steeds blijf lurken. Oeps! Maar goed, het was wel een mini levensles voor mij dat je ‘succes’ helemaal niet afhangt van een reactie’ want ik geniet evenveel van een blogje waar ik geen reactie achter laat, dan bij een blogje waar ik wel een reactie achterlaat!

Liefs, Sophie

Ik ben natuurlijk ontzettend benieuwd wat jullie hiervan vinden en hoe jullie hier zelf mee om gaan! Meet jij stiekem ook je ‘succes’ aan de hand van het aantal reacties? Of doe jij het juist anders?!

17 comments

 1. In mijn beginstadium van mijn blog deed ik dat wel. Tegenwoordig denk ik er minder bij na. Maar natuurlijk is een reactie krijgen vaak hartstikke leuk. Enne… Dat lurken is niet gek hoor! Vooral doordeweeks doe ik dat veel! Dan heb ik gewoon echt geen tijd om overal op te reageren. En precies wat je zegt: ik wil ook niet reageren om het reageren. ;-)

 2. Ja heel herkenbaar. Vooral bij erg persoonlijke artikelen die veel gelezen worden kan ik nog onzekerder worden als het aantal reacties relatief laag is. Precies om de redenen die jij beschrijft. Maar inderdaad, zelf ‘lurk’ ik ook heel vaak. Ik probeer nu wel weer vaker reacties achter te laten maar soms lukt dat gewoon niet :-)
  Denise schreef onlangs …Albumrecensie: Nick en Simon – Open

 3. Ik vind het heel erg herkenbaar! Ik vind het ook zo bijzonder als ik een reactie krijg op een artikel. Als ik dan meerdere reactie’s krijg op een artikel, dan voelt het toch alsof het een heel goed artikel is en dan voelt het inderdaad als succes. Terwijl dat sommige artikelen waar ik een heel goed gevoel bij heb, veel minder reactie’s krijgen en dat zorgt toch voor een beetje onzekerheid! Ik probeer het steeds meer los te laten, omdat er ook genoeg mensen zijn die nooit een reactie achterlaten (daar ben ik er zelf ook 1 van) en dan hoeft je artikel niet meteen slecht te zijn. Je hebt er een goed en mooi artikel over geschreven!

 4. soms wel maar ik lurk zelf ook heel veel >< dus ik weet dat het niet realistisch is. maar een reactie is natuurlijk een extra bevestiging dat iemand het gelezen heeft (en waarschijnlijk leuk vond) :)

 5. Heel herkenbaar hoor! Gelukkig is het niet waar en kan een post met 20 reacties net zo goed gelezen worden als een met 2 reacties, om maar een voorbeeld te noemen. Echter vind ik vooral de interactie leuk, leuker dan de cijfertjes. Voor mij is het dan ook een soort doel om toch te kijken hoe ik zoveel mogelijk lezers kan betrekken bij m’n blog en kan laten reageren. :)

 6. Interessant stukje! Ik vind het heel leuk als mensen een reactie achterlaat maar ik zie inderdaad ook dat heel veel mensen geen reactie achterlaten. En dat is ieder voor zich! Want het kost inderdaad best wat tijd. Ik lees zelf ook heel veel en laat ook lang niet altijd een reactie achter, het ligt er een beetje aan hoeveel tijd ik heb en of ik vind dat ik iets bij te dragen heb zeg maar in de reacties, of iemand ergens over kan complimenteren bijv., dat de blogpost leuk is :-).

 7. Als ik er zo over nadenk meet ik mijn succes ook meer via de reacties dan de daadwerkelijke statistieken. Hierdoor vergeet ik de niet-reageerders vaak.
  Zelf probeer ik altijd om te reageren op andere blogs, maar vooral als ik een paar dagen achterloop is dat gewoon moeilijk.
  Claire schreef onlangs …Oh, hi there!

 8. Laatst dacht ik hier ook over na, ik lees heel veel blogs zonder reacties achter te laten. Maar misschien zijn er wel heel veel mensen die je blog lezen zonder te reageren! Soms laat ik wel reacties achter hoor, zoals nu :)
  Eva schreef onlangs …Cacti

 9. Ik kreeg in het begin niet heel erg veel reacties. Nu gelukkig meer, dus ik heb nu wel het gevoel dat ik meer succes heb. Maar het is niet zo dat ik mijn succes alleen meet aan het aantal reacties. Het is een combinatie van dingen.

  Daarnaast merk ik inderdaad dat er steeds meer mensen zijn die achterlopen met het lezen van blogs en ze snel doorlezen en dus vaak niet reageren. Dat doe ik zelf ook lang niet altijd

 10. Interessant om te lezen. Ik denk dat vooral bloggers reacties achterlaten en dat daarom reacties zeker niet een maatstaf zijn voor succes. Mijn blog heeft een andere insteek en niche. Ik zie mijn blog ook meer als een blog om te lezen dan te reageren. Ik ben zelf ook meer een lezer dan iemand die veel reageert op andere blogs.

 11. herkenbaar, reacties zijn leuk en vooral om te lezen maar ik maak me er niet druk om eigenlijk. Vaak merk ik bij mijn eigen blog ook wel dat er veel views zijn voor een post maar weinig reacties. Blijf het doen voor mijn hobby en omdat ik het leuk vind.

 12. Wauw, heel erg herkenbaar! Ik heb een tijdje echt geblogd voor de reacties, tot ik erachter kwam dat ik het echt voor mijzelf moest doen en ontdekte hoe hoog mijn bezoekersaantallen toch wel waren terwijl niet al die mensen reageerden. Het is net als met een boek.. niet iedereen die het koopt recenseert het op de een of andere manier, maar ze lezen het wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge