Help, een overvolle agenda!


Druk, druk, druk! Zo kan ik mijn leven wel omschrijven sinds ik ben begonnen met afstuderen. Waar ik eerst nog alle tijd van de wereld leek te hebben, is het nu zoeken naar een gaatje in mijn agenda. Al die leuke dingen, alle verplichtingen, hoe kom ik aan mijn rust?

Als iemand zegt dat ik tijd vrij moet maken om te ontspannen en even niks te doen, dan vind ik dat altijd enorm moeilijk. Het zit helemaal niet in mij om in te plannen om niks te doen. Eigenlijk ben ik altijd wel bezig met iets. Zodra ik een gaatje vrij heb in mijn agenda probeer ik wat te doen met mijn zusje, te sporten of mijn opa en oma’s te bezoeken. Niks doen, wat is dat?

Toen Lisanne mij benaderde voor een samenwerking bedacht ik mij ineens dat ik misschien inderdaad wel een moment van rust in mijn leven kan gebruiken. Want zo’n overvolle agenda is ook niet altijd handig. Ooit heb je gewoon een moment nodig om je weer op te laden en nieuwe energie te sparen voor alle leuke en verplichte dingen in het leven.

Yoga is dan eigenlijk ook altijd zo’n dingetje geweest wat mij goed zou doen, maar waarbij ik altijd denk; ik heb geen tijd om naar een yogales te gaan. Want dan moet ik daar elke week weer heen en die stap voelt voor mij zo groot. Bovendien, voelt het op dit moment voor mij nog steeds alsof het me tijd ‘kost’.

Vandaar mijn vraag aan Lisanne van Superyoga.nl: “Hoe kom ik aan mijn rust?”

Van druk zijn naar stress
We hebben steeds meer mogelijkheden in ons bestaan en dat kan zich uiten in een hoog oplopende druk. Tientallen jaren geleden hielden mensen zich voornamelijk met één ding bezig en een dagindeling bestond grotendeels uit taken die te maken hadden met dat ene ding. Vandaag de dag is dat niet meer zo en hebben we de mogelijkheden gevonden om van alles naast elkaar, of zelfs tegelijkertijd te doen: hard werken, zelfontwikkeling, social media, sporten, met vrienden afspreken, ga zo maar door.

We hebben bewezen dat we heel goed zijn in druk zijn. Maar hoe worden we weer rustig tussen al die drukte door? Niet voor niets is yoga de afgelopen jaren bezig aan een flinke opmars onder allerlei doelgroepen terwijl yoga voorheen lang niet door een breed publiek werd beoefend. Yoga en mediteren vormen de oplossing om rust in je leven te creëren.

Bewustzijn
Het begint bij bewustzijn. Dat je hebt vastgesteld dat de druk te hoog oploopt, is een goed begin. Probeer daarna eens na te gaan hoe dit komt, hoe je je hierbij voelt en wat voor jou een gewenste situatie is. Stilstaan bij jezelf, de huidige situatie en je gevoel is de belangrijkste eerste stap naar verandering.

Doelen stellen
Zonder concreet doel is het moeilijk om ergens naartoe te werken. Wat zijn jouw dromen? En ben je daar op dit moment mee bezig of kom je er niet aan toe door de drukte? Wat wil je écht? Betere motivatie om de aanhoudende druk in je leven op te lossen is er niet.

Yoga
Yoga is geschikt voor iedereen, ga eens op onderzoek uit welke yogastijl bij jou past. Je kunt naar een yogastudio gaan maar je kunt ook thuis aan de slag.

Leren mediteren
Yoga en bewustzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Soms is het fijn om af en toe in alle rust je gedachten de vrije loop te laten. Een meditatiekussen kan hier bij helpen.

Oude gewoonten krijg je er niet snel uit, maar daar tegenover staat dat nieuwe gewoonten weer razendsnel wennen. Alles wat je minimaal 21 keer op rij doet, wordt een gewenning.

Tijd om aan de slag te gaan, want een beetje rust kan ik op dit moment zeker gebruiken. Gelukkig heb ik door middel van een tof event mogen ontdekken welke yogastijl bij mij past. Nu ik ook nog een eigen yogamat en meditatiekussen tot mijn beschikking heb ben ik er klaar voor om thuis aan de slag te gaan. Volgens Lisanne is een standaard yogamat prima om mee te beginnen. Zou het nu dan eindelijk gaan lukken met deze tips? Ik heb in ieder geval geen excuus meer nu ik thuis aan de slag kan ;-)

Liefs, Sophie

Hoe kom jij aan je rust?

One comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge