Een stil gekoesterde droom

_MG_6583
Op dit moment studeer ik Commerciële Economie en zit ik in mijn derde jaar. Nog maar één jaar te gaan en ik ben klaar om het werkveld in te gaan. Tijd om na te denken over beroepen waar ik over droom op dit moment. Lees je mee?

Het is vrijdagavond en we zijn op de terugweg van een hele leuke film. Een grapje op de radio wordt verstoord door een serieuze reactie van degene die net het weerbericht heeft voorgelezen. Iets met Parijs en een schietpartij. Eenmaal thuis bekijken we eerst Expeditie Robinson nog even terug van afgelopen donderdag. Daarna wil ik dolgraag het nieuws zien. Ik wil weten wat er is gebeurd in Parijs! Als het nieuws eenmaal begint ben ik een met de televisie en zuig ik alles met een spons in me op. Ik probeer beelden voor de geest te halen bij wat er mij verteld wordt. Wil meer en meer weten. Wie heeft dit gedaan? Wat is er gaande? Waarom is dit nu? Waarom zijn er voor deze plekken gekozen? Was dit te voorkomen? Wat is de huidige status van dit voorval? Nog honderden vragen spoken door mijn hoofd. Ik open mijn telefoon en verbaas me over het feit dat ik RTL nieuws nog niet volg op twitter. Tot 01:40 u middernacht zit ik voor de tv en op mijn telefoon om maar zoveel mogelijk te weten te komen.

Wat lijkt het mij gaaf om in de redactie van de NOS of van RTL nieuws te zitten. Ik wil mee zoeken naar informatie en zo snel mogelijk, zo veel mogelijk informatie geven. Geen geromantiseerde verhalen schrijven maar de feiten delen. Wat is er tot nu toe bekend, wat is de status en meer van deze feitelijke vragen. Het lijkt me geweldig om onder zo’n druk te moeten presteren, met een team live verslag te geven en er met een team voor zorgen dat alles voorspoedig verloopt op de televisie. De adrenaline die je voelt naarmate er meerdere dingen gebeuren en jij het overzicht moet bewaren. Wat lijkt me dat geweldig. Natuurlijk gebeuren zulke dingen niet vaak (gelukkig!) maar nieuws zal in ieder geval nooit stoppen of ophouden.

Toen ik moest kiezen voor een vervolgopleiding na de havo wilde ik eigenlijk ontzettend graag presentator worden die ter plaatse verslag doet van de situatie. Zo met een microfoon voor de camera verslag doen leek me altijd geweldig. Die droom had ik alleen snel verstopt gezien mijn nadrukkelijke Brabantse accent en het feit dat ik graag in Nederland blijf wonen. Bovendien zouden de mensen om me heen me vast uitlachen om deze ambitieuze droom en daar blijf ik stiekem toch heel gevoelig voor. Toch heeft deze stille droom zich stiekem voortgezet en afgelopen vrijdag vielen de stukjes op zijn plaats.

Ik houd van uitdagingen, feiten, cijfers en ben heel nieuwsgierig. Verder ben ik geïnteresseerd in echt bijna alles. Zo zou ik zelfs nog buschauffeur willen worden, gewoon om te weten hoe dat is. Ook volg ik nog steeds elke update over de MH17, lees ik elke ochtend de metro als ik onderweg ben naar stage/school, luister ik het nieuws op de radio en kijk ik vaak ’s avonds nog even het nieuws. Vroeger toen ik nog op de basisschool keek ik ook elke dag naar het jeugdjournaal. Soms zelfs met de pudding op schoot omdat ik nog niet uitgegeten was om 18.45u. Jup, zo ver gaat mijn interesse voor bijna alles. Daarnaast ben ik niet zo goed in verhalen mooier maken dan ze zijn. Ik ben vaak ’to the point’ en daarom is het nieuws wel echt iets wat zich daar uitstekend voor leent. Het nieuws is veelzijdig én houdt zich vaak bezig met feiten en cijfers. Of het ooit zal gebeuren, ik weet het niet maar dat ik twijfel of ik wel de marketing kant op wil is zeker. Journalistiek verovert steeds meer een plekje in mijn hart en dingen die ik eerst als onmogelijk zag worden nu dromen waar ik graag aan wil werken. Wie weet ga ik ooit een van deze stil gekoesterde dromen waar maken.

Voor nu pluk ik de dagen en geniet ik van alle kansen die ik krijg om te leren, zowel bij HEMA als op mijn blog. Oh én ik houd natuurlijk een oogje in het zeil over alle ontwikkelingen in Parijs, mijn eigen kleine dorp, wereldwijd én in Europa. Want al is het nog geen job, algemene kennis is nooit verkeerd :)

Liefs, Sophie

Heb jij ook een stille droom?

Ik wil met dit artikel trouwens niet zeggen dat het me niet raakt, want het raakt mij natuurlijk ook ontzettend. Vooral omdat ik afgelopen zomer nog in Parijs was en in de buurt van het Bataclan theater verbleef. Het is meer dat ik er gewoon enorm geïnteresseerd in ben en heel veel wil weten over uiteenlopende onderwerpen als deze. Dit artikel schrijf ik dan ook niet om mijn meningen en/of gedachtes over de gebeurtenis in Parijs te uiten maar om een voorbeeld te geven waarom ik zo graag bij een nieuwsredactie zou willen werken.

14 comments

 1. Zelf volg ik juist bijna geen nieuws, maar het nieuws omtrent MH17 en de aanslagen in Parijs grijpen mij toch wel aan. Wellicht omdat het nu aan allerlei kanten wordt besproken! Gisteren heb ik RTL Late Night van maandag terug gekeken. Daarin werd er ook veel over Parijs en de Brusselse deelgemeente Molenbeek gesproken. Er waren vier jongens die de aanslagen in het Bataclan theater hebben overleefd. Ongelofelijk hoe hun verhalen door mijn slaapkamer denderden. Heb je de aflevering ook gezien? Anders is het zeker aan te raden dit terug te kijken.

 2. Sinds ik ‘sochtends met de trein ook naar stage moet, en er op dat tijdstip nog wel Metro’s te verkrijgen zijn (man, wat zijn die altijd snel weg, zo jammer!) lees ik die ook elke dag helemaal uit. Elk artikel. Ik wil ook altijd weten wat er aan de hand is, en al die vragen die jij hierboven typte! Gewoon om het te weten, vind ik ook leuk!

  Heb er ook laatst aan zitten denken om iets met journalistiek te doen, met het nieuws, met dingen schrijven en alles weten.

  Wij zijn twee nieuwsgierige aagjes! :)

  Liefs, Lin

 3. Wat leuk en herkenbaar! Ik wil op het gebied van nieuws ook alles weten en lees alle nieuwsberichten en updates. Journalistiek lijkt me ook geweldig! Of weervrouw, haha! Maar dat is wel wat anders dan mijn huidige opleiding…. Ach dromen mogen we altijd!

 4. Leuk! Zelf ben ik ook een echte nieuwsjunk. Ik heb journalistiek gestudeerd, maar zie me zelf toch eerder als ‘columnist’ dan verslaggever of journalistiek. Mijn mening delen over de feiten. Eén ding: stop nooit je dromen weg, acht je zelf niet te min. Als jij dit echt wil, kan je dit ook echt. Go for it! X

 5. Wat grappig, ik wilde vroeger ook altijd presentatrice worden en wel bij de NOS. In het Beeld & Geluid museum in Hilversum kan je dit ook ‘oefenen’ en ik was daar niet weg te slaan vroeger. Ook ik heb een hele andere studie gekozen, maar daar voel ik me ook wel thuis. Wellicht kan je een minor journalistiek doen als je er graag iets mee wilt doen?

 6. Prachtig geschreven! En dromen zijn er om nagejaagd te worden! Super leuk om dit te lezen! Ik denk ook wel dat jij daar geschikt voor bent. Je bent jong en hebt nog alle tijd! Wie weet..ooit..ben jij degene die me op de hoogte houdt van het laatste nieuws! ;-)
  Desiree schreef onlangs …Happy moments #2

 7. Wat een leuk verhaal, dit wist ik helemaal nog niet van jou! Toch geweldig als je echt al jarenlang zo’n droom hebt en die nu nog duidelijker wordt! Ik zou zeggen: ga ervoor!! Dat accent kan je snel afleren volgens mij hoor ;-)

 8. Hmm, ik hou van schrijven en van online media, maar op een nieuwsredactie werken zou dan juist weer niets voor mij zijn haha, zo dicht op dit soort heftige gebeurtenissen zitten en er dan als een koele kikker verslag van moeten doen… dat zou me niet lukken.

 9. Mooi artikel om te lezen! Mij zou het echt heel erg moeilijk lijken, ook al heeft mijn hart altijd gelegen bij het journalistieke gedeelte van mijn opleiding communicatie. Bij zo’n gebeurtenis als in Parijs zou ik denk ik niet eens de druk aankunnen om kalm te blijven tijdens presenteren, ai..

 10. Ik volg je alweer een tijdje en al vanaf het begin dat ik je volg, vond ik je een meisje die iets met schrijven moest gaan doen. Je hebt een hele leuke en duidelijke schrijfstijl. Ik denk dat iets in de richting van journalistiek heel goed bij je past!

  Ikzelf ben eerstejaars studente Mediaredactie (mbo niveau 4) en wil na mijn opleiding, over 3 jaar, graag journalistiek gaan studeren. Ik vind schrijven ook heel leuk en wil altijd meer weten. Toen dat met de MH17 gebeurde, heb ik alles gevolgd van wat er in het nieuws kwam. En net als jou, heb ik vorige week vrijdag tot midden in de nacht voor de tv gezeten om alles te volgen over Parijs. Dat zijn competenties die je voor journalistiek ook nodig hebt, daarom denk ik ook dat je daar de juiste voor bent!

  xo’ Thirza

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge