Dit is dus studeren…


Alhoewel mijn to do lijstje oneindig lang is, kan ik het niet laten om toch nog eventjes mijn blog te openen en een blogje te tikken. Morgen is het inmiddels weer zondag én ik had gezegd dat er vele blogjes aan zouden komen. Nu staan deze nog allemaal op de berg met concepten en dus vandaag weer even een kletspraatje, want… dit is dus studeren.

En nee, dan bedoel ik niet het tikken van dit blogje. Dat gaat me bijzonder goed af, na zo’n dag waarbij je de woorden niet snel genoeg op papier krijgt. Zonder na te denken tik ik het ene woord na het ander (oké, misschien moet ik er toch wel een beetje over nadenken in verband met de leesbaarheid ;-)).

Maar, vandaag (zaterdag) kreeg ik de woorden dus niet helemaal lekker op papier. Afgelopen maandag is het tweede deel begonnen van het eerste semester. Zoals de meeste lezers van mijn blog weten ben ik afgelopen september begonnen aan de pre-master communicatiewetenschappen. Dit bevalt me tot nu toe nog ontzettend goed, én de eerste resultaten zijn positief. Daarnaast heb ik ook nog eens enorm gezellige mensen in de klas. Fijner kun je het eigenlijk niet hebben!

Het studeren is alleen nog wel een dingetje. Ik heb eigenlijk altijd beneden in de woonkamer gestudeerd of ik zat vastgeplakt aan de computer. Mijn eigen kamer gebruikte ik nauwelijks, mits ik écht even iets moest ‘stampen’. Nu bedenk ik me ook ineens hoe makkelijk het me eigenlijk is afgegaan voorafgaande jaren. Niet dat het altijd even simpel is geweest, maar ik heb nooit extreem veel tijd moeten besteden aan studeren. Nu weet ik, dat ik het beste presteer onder druk, dus begon ik voor een tentamen week hoogstens een aantal dagen van te voren te leren. Het weekend was dan volledig bezet met het samenvatten van de stof, die ik op maandag in het openbaar vervoer er nog even ‘in kon stampen’.

Zo gemakkelijk gaat dat echter nu niet meer. Volgens mij heb ik al meer uren op mijn kamer gezeten (terwijl ik doordeweeks niet eens thuis ben) dan in heel mijn periode voordat ik aan de pre-master begon. Pas nu bedenk ik me dat ik écht aan het studeren ben en dat ik er echt voor moet werken om alles te begrijpen én de nodige verbanden kan leggen. Daarbij zijn de boeken en overige literatuur natuurlijk een stuk ingewikkelder en vaak in het Engels. Dat zorgt ervoor dat je eerst moet lezen, vertalen, begrijpen en dan pas kunt samenvatten. Je snapt dat de woorden dan niet zo snel op papier verschijnen, als dat alles gewoon in het Nederlands is. Ik merk ook dat ik nog nooit zo vroeg van te voren al ben begonnen. Maar eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe ik me anders (lees: efficiënter) kan voorbereiden op het tentamen eind januari? Stiekem is dat natuurlijk helemaal niet erg, dat er zoveel te doen is waarvoor ik me echt moet concentreren. Vooral niet als je je bedenkt dat ik mijn agenda vol leuke dingen heb staan. Zo zat ik vorige week maandag in Carré, ging ik op woensdag high tea’en (hoe schrijf je dit eigenlijk?) met de meiden van de opleiding en werd er op donderdagavond natuurlijk weer naar Expeditie Robinson gekeken. Kortom, ik heb niks te klagen.

Nu is het nog een kwestie van even doorbikkelen en dan ben ik hopelijk volgende week weer bij met álles wat er te lezen valt. Een ambitieus doel maar daar gaan we tenminste wel voor, want niks is fijner dan op schema lopen. Doordat ik deze eerste week nog even heb afgetast en de boeken nog niet allemaal binnen heb, heb ik nog het een en ander te doen. Vanavond schuif ik in ieder geval het werk aan de kant voor een grote bak chips en een wijntje. Dat heb ik wel verdiend, het is tenslotte weekend ;-)

Morgen weer een nieuwe dag!

Liefs, Sophie

Studeer jij nog? Studeer jij makkelijk of moet je er wat meer tijd aan besteden? Heb jij nog tips betreft het studeren?

2 comments

 1. Studeren doe je je leven lang!
  Je bent niet uitgestudeerd als je je diploma hebt.
  Volgens mij begint het dan pas!
  Weet wel dat je studietijd een prachtige tijd is.
  Geniet ervan!

 2. Ik ben echt een doener ik leer door te doen. Een hele ingewikkelde studie is denk ik ook niks voor mij. Maar ik heb dan ook praktische studies gedaan; grafisch vormgeven en nu doe ik al enige tijd werken in de Kraamzorg; en ook dat leer je door te doen al moest ik af en toe wel studeren voor de toetsen. Ik schrijf idd samenvattingen en daarmee overhoor ik mijzelf.

  Liefs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge