Ben jij wel leuk genoeg online?

Social media, bijna iedereen doet er inmiddels aan. Is het geen twitter, instagram of facebook dan is het wel een zakelijk platform zoals Linked in. Allemaal sociale media waarbij je je eigen profiel kunt creeëren. Social media, kun jij je nog een leven indenken zonder? Misschien had je dan je geliefde wel niet ontmoet, geen contact meer gehad met je vakantievrienden of misschien had je die ene goede vriend of vriendin wel helemaal niet gekend! Zonder deze social media had ik onder andere vele vakantievrienden en andere bekende die ik niet dagelijks spreek niet op de hoogte kunnen stellen dat ik mijn vader ben verloren en was het contact misschien allang verwaterd! Zonde!

Online maken we zo onze eigen wereld. Maar wat voor wereld is het eigenlijk? Is dit beeld wel echt zo leuk en perfect als we allemaal denken van elkaar?

Bijna niemand kan zich meer indenken om zonder telefoon door het leven te gaan. Onze hartslag gaat ook heel hard omhoog wanneer we hem 10 seconde denken kwijt te zijn terwijl we hem nog geen minuut geleden op het tafeltje naast de bank hebben neergelegd. Het verliezen van je telefoon is ineens het einde van de wereld en op een plek zijn met weinig bereik is een hel. (lees: enorm trage internetverbinding) Maaaar dit is niet waar ik op door wil gaan. Ik zit namelijk met iets anders.

Iedereen weet dat er vaak misbruik wordt gemaakt van deze online platformen.  Een voorbeeld hier van is pesten, iets waar ik echt niet tegen kan. Dit is alleen niet het enige probleem van een online profiel. Er is me namelijk iets heel erg op gaan vallen de laatste tijd. Het bloggen laat ik vanaf dit moment even daarbuiten. Op social media deelt iedereen alleen maar hoe geweldig hun work-out was, hoe gezellig dat ene feestje was, die nieuwe supermooie schoenen of hoe verliefd ze zijn op hun lover. Allemaal prima, maar niemand zal ooit eens schrijven dat hij/zij niet lekker in zijn/haar vel zit, dat de work-out mislukt is en dat het ene feestje helemaal niet zo leuk was als dat het lijkt. Oke misschien diegene die om de 10 seconde wat deelt, maar daar worden we vaak maar ‘moe’ van. We delen alleen het mooie en het positieve in het leven. Logisch eigenlijk ook, want wie gaat er nu in hemelsnaam op social media een lelijke foto van jezelf zetten of zeggen dat het feestje saai was. Dat jij dus alleen maar positieve dingen deelt hoeft natuurlijk niet verkeerd te zijn maar het kan wel een negatief effect hebben. Met dit artikel hoop ik je te laten realiseren dat we ieder een online beeld van onszelf creëren wat helemaal niet het juiste beeld hoeft te zijn.

Mensen denken vaak dat jou leven perfect is doordat je alleen maar positieve dingen online zet en alleen je mooiste foto’s deelt. We verbergen het negatieve of het minder mooie voor elkaar waardoor er een vertekend beeld ontstaat van de wereld om ons heen. De perfectie van het neerzetten van iets moois over jezelf gaat zelfs zover dat hele instagramfoto’s op elkaar worden afgestemd zodat het mooi eruit ziet. Alleen maar om nóg mooier over te komen naar iedereen. Ik heb er niets op tegen, want zelf vind ik het reuze knap dat je overal het zelfde effect overeen kan gooien en dat de foto er dan nog steeds geweldig uit ziet. Maar goed, soms vind ik het ook wel weer zonde want jij met je 100 verschillende filters en kleuren op een foto valt al gauw in het niet terwijl jij als persoon misschien wel helemaal niet minder leuk bent? Het trekt gewoon veel mensen aan als iets er van de buitenkant mooi uitziet, helaas hoort dat nu eenmaal bij het leven.

Zelfs ik maak me ook schuldig aan het posten van (bijna) alleen de leuke dingen. Ik lig vaak avonden wakker omdat ik zo verdrietig ben dat juist ik afscheid moest nemen van mijn vader. Dat probeer ik alleen zo min mogelijk te laten merken, want zeg nu eerlijk: Wie heeft er zin om elke dag een artikel vol ellende en gezeur te lezen, niemand toch? Dat is dan ook een van de redenen dat ik vaker positieve dingen post op mijn blog. Gewoon om het feit dat ik bang ben dat mensen mij maar zielig gaan vinden. Want dat ben ik absoluut niet! Zoals ik al zei, ik doe gewoon net zo hard mee om positiever over te komen dan het soms lijkt. De angst om te falen is dan ook altijd wel aanwezig wanneer ik weer eens een ‘serieuzer en wellicht negatiever’ artikel online komt. Willen mensen dit wel lezen?

Als ik dan toch nog heel even het bloggen er bij betrek. Ik lees wel eens op blogs in de reacties dat mensen dolgraag ‘diegene’ zouden willen zijn. Waarom zou je iemand willen zijn die je niet eens 100% kent? Je leest alleen het positieve op een blog. Geen een leven is perfect, ook niet die van dat ene meisje met de geweldig mooie foto’s en die ladingen aan producten krijgt opgestuurd. Echt niet. Nu moet ik zeggen dat de trend onder de bloggers nu toch wel echt is om meer van jezelf te laten zien dan alleen het mooie in het leven, veel beter vind ik!

Heel veel mensen worden onzeker van het feit dat hun leven helemaal niet zo leuk is als dat van een ander. Zij gaan misschien niet elke week uiteten of lunchen en hebben geen geld om elke maand weer nieuwe kleren te kopen. Social media versterkt het gevoel dat zij dan automatisch minder ‘leuk’ zijn dan iemand die wél allemaal leuke dingen doet. Niet iedereen is het zelfde en iedereen heeft zo zijn mooie en minder mooie dingen in het leven. Jij bent niet minder dan iemand met een perfecte instagramfeed of iemand die elke week nieuwe kleren koopt. Jij bent mooi en goed zoals jijzelf bent! Jij hebt ook dingen waar een ander jaloers op is, geloof mij maar!

Het is natuurlijk allemaal niet super erg, maar het is wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat niet iedereen zo perfect is als het lijkt. De online wereld moet geen competitie zijn om de leukste te zijn. Het is juist de kunst om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven en los te laten of iedereen jou wel leuk genoeg vind!

31 comments

 1. Heel goed en duidelijk beschreven artikel. Ik maak me hier ook schuldig aan, en ja als iemand wel de hele tijd negatief is denk ik ook wat een zeur. Maar toch zit er wel verschil in alleen maar positieve dingen plaatsen en alle positieve dingen plaatsen. Ik heb bijvoorbeeld een tijd gehad dat ik alles wat leuk was deelde met mijn facebook vrienen, alles. Ik voelde de drang om aan andere mensen te laten weten dat het goed ging. Nu deel ik af en toe nog eens iets positiefs, als ik iets leuks doe en niet iedereen weet dit maak ik me daar niet meer druk om. Het gaat toch om mijn leven? Ik denk dat het voor iedereen goed is om hier eens bij stil te staan, want idd niemands leven is perfect! Liefs
  Esther schreef onlangs …The girlfriend tag

 2. Wat een mooi en duidelijk geschreven artikel. Het is wel zo, als iemand iedere dag op Facebook een bericht zet omdat zij zich zo ellendig voelen – daar zit niemand op te wachten maar voor sommige misschien hun enige uitlaatklep. Social Media slaat vaak ook echt door, zo heb ik als voorbeeld een jongen in mijn klas die alleen maar bezig is met Instagram/followers en alles, als hij alleen met jou is doet hij heel aardig & volgt hij je op Instagram (heel raar, maar waar gebeurd), vervolgens laat je dit verzoek nog even staan omdat weet ik veel, je wel iets beters te doen hebt dan 24/7 op je telefoon te zitten, daarna wordt het verzoek weer weggehaald. Dit is maar een voorbeeld maar men creëert een beeld waarvan hun denken dat andere mensen leuk vinden. Het blijft een lastig verhaal.

 3. Wat goed verwoord! Ik heb dat met name bij veel van die populaire travel/fitness/fashion Instagram accounts, dat die meisjes een perfect leven lijken te leven! Ze sporten alleen, ze zien er altijd op en top uit, ze reizen de hele wereld af, hebben een goed figuur en lijken daarnaast niet eens te werken of naar school te gaan ?
  Esther schreef onlangs …Nieuwe items!

 4. Het gaat dan ook om balans, natuurlijk heb ik mensen op social media die af en toe eens vertellen dat het niet lekker zit, maar dan ook weer positief zijn. Echter zijn er ook mensen die niet anders doen dan klagen en negatief zijn, wat je uitzend krijg je terug…

  En dat noemen we dan weer negatieve aandacht. Het beste is als je gewoon jezelf bent, zonder al te diep te gaan, en daarmee bedoel ik, natuurlijk heeft iedereen even een rotdag of verdriet of pijn…. maar zet je dat constant neer? of vertel je dan ook de leuke dingen.

  In mijn geval, kunnen er dingen heel leuk zijn die te privé zijn en die deel ik dan niet, behalve net als vroeger heel ouderwets alleen met mijn familie. :D

  Het is ook een kwestie van yin-yang, waar iets goed gaat, zit ook altijd wel een negatief puntje, maar welk puntje licht je uit, en wat wil je aantrekken.
  Morgaine schreef onlangs …Costa Brava 3: Verkennen eigen omgeving

 5. Super goed geschreven! Ik ben het helemaal met je eens. Hoewel ik ook alleen de tofste foto’s deel, probeer ik wel altijd eerlijk te blijven. Bv school, werken en ziek zijn mag ook genoemd worden en dat doe ik ook zeker. Op mijn blog helemaal, daar vertel ik in persoonlijke artikelen zoals mijn week in foto’s gewoon precies zoals t was. Uiteraard niet alles, maar sommige dingen zijn privé, dat heeft niets met het creëren van een perfect beeld te maken, als je begrijpt wat ik bedoel.

  Ik ben van mening dat jij een hele mooie blog hebt. Juist jouw persoonlijke artikelen zijn onwijs sterk. Dus waarom je bang bent om te falen, dnap ik niet. Het is toch jouw blog? Je hoeft je voor niemand te bewijzen en je bepaald toch zelf wat er op komt? Ik zou gewoon bloggen waar jij je goed bij voelt en als je je kut voelt, mag je dat gewoon zeggen hoor meis <3

  Zo.. Wat een lange comment haha!

  1. Ja ik begrijp je helemaal! Ik bedoelde in dit artikel ook meer de social media zoals facebook en instagram. Wat lief zeg dat je mijn blog mooi vindt! Ik vind het vaak lastig om zoveel zware dingen neer te zetten omdat ik niet weet of iedereen wel weer zin heeft in deze ‘negativiteit’ zeg maar. Ik wil namelijk helemaal niet overkomen als een gigantisch zeurkanon die alleen maar daarover wil praten! Vandaar dat ik soms denk, oeps kom ik nu zo over als ik weer een artikel over pap plaats. Worden mensen daar nu niet moe van? Die angst is het meer zeg maar. Maar lief dat je het zegt, ik wil mijn blog ook weer een tikje realistischer maken maar dat komt helemaal goed bij mijn volgende update over hoe het verder ging… ;)

 6. Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Ik heb heel wat mensen die ik volg op social media die een betrekkelijk realistisch beeld van zichzelf neer zetten. Het gaat dan niet over hoe saai het was of hoe slecht ze zich voelen, maar wel hoe ze omgaan met deze gevoelens. En dat vind ik net het sterke aan delen op social media, zeker van de minder goede momenten: soms hang je voor de tv omdat het even minder gaat, zo deel ik dat ook. Soms ga je wandelen in de zon om je energiepeil terug omhoog te krijgen, zo deel ik dat ook. En ik ken mensen die dit samen met mij doen.

  Neen, lezen hoe jij elke avond wakker ligt en je vader mist, hoeft mij niet te interesseren, maar als jij post wat je op zo’n moment doet en waarom dan is dat echt wel iets wat ik zou volgen en wat mij interesseert. Veel meer dan uitgerokken vrolijke verhalen of posts waarin iemand zich zielig voordoet om de een of andere reden.

  Ik apprecieer de bloggers, twitteraars en facebookers die ik volg, omdat ze aangeven dat het soms ook moeilijker is en hoe ze daarmee dealen. Dat vind ik persoonlijk wel een meerwaarde!

 7. Wat een goed artikel. Je hebt helemaal gelijk, ook ik doe me positiever voor dan ik ben. Ik meestal de leuke dingen zien op mijn blog, maar ook ik heb vaak genoeg tegenslagen waar ik van ontdaan ben. Ik vind het goed van je dat je mensen erop wijst dat niet alles zo perfect is als het lijkt.
  Liefs, Iris

 8. Wat een prachtig en sterk artikel!
  Heel herkenbaar ook wel.
  Ik heb het zelf ook wel en denk inderdaad vele met ons..
  Je deelt je mooie momenten, mooiste foto’s en ga zo maar door. Maar toch deel ik ook wel de “negatieve” dingen in bijvoorbeeld het weekverslag op mijn blog. Gewoon het ziek zijn, een dag even geen zin hebben en ga zo maar door.
  Liefs Lonneke
  lonneke schreef onlangs …Mijn online dagboekje #15

 9. Supergoed artikel dit, en zo waar (en herkenbaar!). In mijn laatste post heb ik best wel wat negatieve dingen gezet en dan denk ik toch weer van ja, is dit niet te negatief? Is het wel leuk genoeg voor mijn blog? Maar aan de andere kant waren het gewoon mijn ervaringen en heeft iedereen die wel eens…
  Emma schreef onlangs …Diary | Amsterdam was (niet) leuk

 10. Heel goed artikel Sophie! Ik kan soms ook wel even jaloers zijn om het oh zo perfecte leven van sommige bloggers. Maar dan realiseer ik me dat dat waarschijnlijk maar een deel van hun leven is. Ik vind het ook heel belangrijk om naast positief te zijn, ook de minder leuke kanten van het leven te laten zien. Dat vind ik zo mooi aan jou en je blog. Je bent zo echt!
  Denise schreef onlangs …Diary #9 Concerten, outfitfoto’s en Duitsland

 11. Mooi geschreven! Ik ben het helemaal met je eens, ik post ook alleen maar leuke dingen, terwijl er genoeg niet leuke dingen zijn. Maar dat is maar saai om te lezen. ;) Liefs

 12. Je hebt echt helemaal gelijk! Niemand zijn leven is perfect en ik ben blij dat er tegenwoordig ook wat meer negatieve dingen op blogs staan. Het is ook bovendien totaal niet realistisch als alles maar perfect is en geweldig gaat..en het maakt iemand ook niet leuker vind ik. Eerder misschien zelfs twijfelachtiger? Ik vind jou trouwens wel leuk online :) <3

 13. Goed dat je hierover schrijft, Sophie! Ik denk dat het belangrijk is om een balans te vinden. Er zijn inderdaad mensen die altijd en alleen maar (en dan ook nog bijna iedere dag) positieve foto’s of iets dergelijks plaatsen. Heel onrealistisch, vooral als je weet dat het helemaal niet goed gaat. Ik vind jou trouwens leuk online hoor! Je bent een mooi mens! :)
  Renske schreef onlangs …Mijn eerste mijlpaal!

 14. Onwijs goed dat je hier over schrijft. Ik vind het ook een lastig iets. Net zoals je zelf ook zegt; ik wil niet zielig overkomen. Erg mooi geschreven artikel.

 15. Js soms krijg je inderdaad zo’n ideaal leven te zien maar helaas is niet alles echt waar. Heel erg jammer en ik kan mij hier zelf ook schuldig aan maken.

 16. Wat een goed stuk! Ik ken steeds meer mensen die bijvoorbeeld instagram verwijderen om deze reden. Onderzoek heeft zelfs laten zien dat mensen ongelukkiger zijn wanneer ze veel social media gebruiken. Helemaal te begrijpen vind ik, als je het altijd maar lijkt dat iedereen om je heen happy te peppy is 24/7. Toch heb ik wel moeite om mindere dingen te delen op mn blog. Misschien omdat ik bang ben dat mensen het niet interessant vinden (gezeur idd ofzo).

 17. Heel mooi artikel, ook heel goed geschreven.

  Mijn oprechte deelneming met het verlies van je papa…
  Ik verloor mijn moeder toen ik acht was, als je eens wil praten… Mag je het me altijd laten weten :)
  Mag natuurlijk ook over iets anders gaan ;)

  xxx

  Fashiondisaster

 18. Je hebt een prachtig stuk geschreven en vind hetgeen jij omschrijft echt heel vervelend. Ik heb dus (door schade en schande haha) geleerd dat jezelf vergelijken met andere alleen maar verspilde energie is. Ik begrijp dan ook niet, en vind het ongelooflijk jammer, waarom zoveel meiden niet zichzelf willen zijn maar iemand die zij niet kennen. Iedereen is uniek op zijn manier en iedereen kan zichzelf ontwikkelen zoals hij wilt: alleen moet die persoon wel zijn eigen prachtige ik ontdekken: dit lukt niet als je maar altijd naar andere blijft kijken. Overigens vind ik het juist mooi als mensen zichzelf (met al hun plussen en minnen) laat zien en dat probeer ik zelf ook op mijn blog te doen. Ja ik heb het moeilijk, ja het gaat niet altijd zoals ik wil, maar dat is wel de waarheid. Uiteindelijk vind ik dat je zelf moet doen wat je wilt: als jij je er goed bij voelt, waarom zou jij je dan door de mening van iemand moeten leiden? Zij kunnen niet in jouw leven kijken en jouw emoties niet ervaren. Dus lekker doen wat je zelf wilt hoor meis, de blog is jouw uitlaapklep en gebruik hem ook op die manier. Je bent een topper!
  PS: sorry voor mijn lange reactie haha… X

 19. Wauw wat heb je dit mooi omschreven. Het is heel herkenbaar. Om deze reden ben ik vorig jaar mijn blog gestart en probeerde ik mensen ook de andere dingen te laten zien en daarbij te laten zien dat je je daar niet voor hoeft te schamen. Ik merk nu alleen zelf dat het voor mij fijner is om over leuke dingen te praten.

 20. Wat heb je dit ontzettend mooi en helder beschreven. Ik denk dat we ons altijd van onze beste kant willen laten zien, of dat nu offline of online is. Offline, dus in het ‘echte leven’ is het alleen makkelijker om te zien of dat iemand doet alsof dan online. Het is natuurlijk maar een fractie van iemands dag die je ziet via sociale media. Toch zou een realistischer beeld soms niet verkeerd zijn..

 21. Heel erg mooi artikel, Sophie, en heel erg waar. Ik vind dit soms ook heel erg lastig! Ik besef achteraf dan wel dat het geen zin heeft en dat anderen ook niet perfect zijn, maar ik vind het ergens dan jammer dat velen alleen het mooiste en leukste delen. Hoewel dat inderdaad wel leuk is om te zien en ik me er ook wel schuldig aan maak soms. Met foto’s tot daar nog aan toe, maar ik probeer dan wel heel eerlijk te zijn in mijn artikels op m’n blog, ook als het minder positief is. En dat vind ik juist heel belangrijk op mijn blog, en ook op de jouwe. Je blog is ontstaan omdat je wilde schrijven over je papa dus moet je dat zeker blijven doen, dat vind ik vaak juist de mooiste artikelen.

 22. Goed artikel! Ik volg iemand op twitter die ik nog ken van de middelbare school maar die post elke dag wel hoe kut het leven is of wat dan ook en daar wordt ik toch wel een beetje gestoord van. Je mag best posten dat het even niet goed gaat, heb ik niks op tegen, maar elke dag een keer of drie is toch overdreven. Het kan niet altijd goed, dat snap ik ook wel maar goed je snapt wat ik bedoel. :p
  Lara schreef onlangs …Op de Plank: De Shining

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge