Het allermooiste cadeau wat ik ooit heb gekregen!

2016-06-04-02.07.36-1.jpg.jpeg

5 juni. De perfecte dag voor een artikel als dit. De dag nadat de mooiste ster aan de hemel er een ‘gouden randje’ bij heeft gekregen. Mijn papa heeft er namelijk voor gezorgd dat ik het allermooiste cadeau van mijn hele leven heb gekregen, twee jaar geleden. Geen een cadeau kan dit nog overtreffen, elke keer wanneer ik het weer in mijn handen heb moet ik weer even slikken of komen de tranen vanzelf. Nee, een mooier cadeau bestaat er niet!

Ik lag op de bank aangezien ik me al een week lang totaal niet goed voelde. Toen ik mijn telefoon pakte zag ik dat ik vele appjes had van de klassenapp. Help, het allerlaatste punt van mijn eerste studiejaar stond erop! Het punt dat bepaalde of ik mijn propedeuse zou gaan halen of dat ik het nogmaals over moest doen. Toevallig waren opa en oma bij ons op bezoek. Vol spanning keek ik op mijn telefoon naar mijn cijferlijst. Met alle energie die ik nog had riep ik “jaaaa ik heb hem!” We moesten alle vier huilen, ik, mam en oma en opa ook. Ik had mijn propedeuse gehaald ondanks alles wat er was gebeurt in mijn eerste studiejaar. Ik had een mijlpaal bereikt en iedereen was trots. De dag kreeg een gouden randje door iets heel speciaals wat ik kreeg van mama. Mijn grootste wens ging in vervulling.

Stiekem hoopte ik al die tijd op een boodschap van papa, iets op de blaadjes bij de computer, iets in een doos op zolder, een brief voor als ik 18 jaar zou worden. Ik heb genoeg films gezien om te hopen op iets wat er nooit zou komen. Mijn papa was geen man die brieven zou schrijven voor ons, blaadjes zou verstoppen of iets zou schrijven voor als ik 18 zou worden. Ik moest dit vergeten van mezelf. Het was niet redelijk om te bedenken dat papa zich druk zou maken om een briefje. De financiën en alle belangrijke zaken had hij op orde voor ons maar meer energie had hij niet meer in zijn laatste half jaar.  

Ik lag nog steeds op de bank uit te zieken toen mama kwam aangelopen en zei: “ik heb iets voor je”. Het was een blaadje uit een kladblok. “Het is een antwoord op je brief”, zei mama. Een onwerkelijk gevoel ging door me heen, heeft mijn papa dan toch…

Toen het al een tijdje heel slecht met papa ging, heb ik papa een bedankbrief geschreven. Twee a4tjes vol bedankjes voor alles wat hij voor mij heeft betekent en wat ik zo ontzettend aan hem zou gaan missen als hij er niet meer zou zijn. Ik wilde zo graag dat hij zou weten dat ik hem zo dankbaar ben en dat ik hem echt zou gaan missen, ik kon het alleen niet vertellen. Mijn papa zette zichzelf nu eenmaal niet zo graag op een voetstuk en hield niet van praten over ‘als hij er niet meer zou zijn’. Vandaar dat ik er voor had gekozen om een brief te schrijven. Papa was helaas zo ziek en slikte toen al veel medicatie. Ik had de brief ’s ochtends op het tafeltje naast zijn bed gelegd en was naar school gegaan. Toen ik thuis kwam werd er niets over de brief gezegd. Lichtelijk teleurgesteld was ik wel. Ik vroeg na een aantal uur aan mama of papa de brief had gelezen, ‘ja’ was het antwoord. Een antwoord op mijn brief heb ik nooit persoonlijk van papa gehad.

Tot nu dan… Ik zag het meteen, dit was papa’s handschrift. Het was erg lastig te lezen want door de immense pijn die hij had kon hij bijna niet meer schrijven. Ik had in mijn handen mijn droom, mijn grootste wens. Een bericht van papa. Iets wat ik nooit had verwacht en wat me daardoor des te blijer maakt. Het was onwijs moeilijk om te ontcijferen wat er stond, door de hoeveelheid morfine was ook de zinsbouw niet helemaal logisch meer en stonden niet alle letters recht maar dat maakte me helemaal niet uit. Ik had een bericht van papa en de woorden die ik kón lezen waren de beste woorden die ik ooit had kunnen lezen. Ik huilde van geluk terwijl ik op de bank lag.

1-1-P1180720

Dit is het allermooiste cadeau is wat ik ooit nog heb kunnen krijgen. Ook al is het alweer twee jaar geleden, elke keer haal ik weer kracht uit zijn woorden en weet ik weer dat ik overal voor moet gaan en mijn eigen keuzes moet maken. Ik kan het af en toe nog steeds niet geloven en dat ene kladblaadje is voor mij dan ook alles waard!

Vastleggen in volledig scherm 16-6-2015 110528
En steeds weer als ik het kladblaadje in mijn handen heb komen er tranen. Ik weet het zeker, geen enkel cadeau kan dit overtreffen.

Liefs, Sophie

Wat is jouw mooiste cadeau dat je ooit hebt gekregen?

27 comments

 1. Gefeliciteerd met je propedeuse!! En wauw dat ik zeker het mooiste cadeau wat je kan krijgen. Had je moeder het voor je bewaard tot gisteren?

  1. Ah sorry, was het vergeten te zetten in het artikel dat deze situatie alweer twee jaar geleden is. Wel hartstikke lief! Mijn moeder had het bewaard en een paar maanden na zijn overlijden gegeven op het moment dat ik hoorde dat ik mijn propedeuse had gehaald.

 2. Wauw… Kan me voorstellen dat deze brief heel veel voor je betekent! Ik hoop dat je hier moed uit kan halen :) en zoals je vader zegt: blijf jezelf, want je bent een fantastische meid!!!

 3. Wauw, heel erg mooi dat hij dat toch voor je heeft gedaan. En wat een lieve woorden! Ik heb ook een brief gekregen van een overleden, dierbaar persoon dus ik snap een beetje hoe fijn dat is en hoeveel kracht je daar uit kan halen.

 4. Als eerst gefeliciteerd met je propodeuse! Super goed gedaan. En wat mooi dat je zo’n brief hebt gekregen. Kan me zo voorstellen dat dat dan heel bijzonder is.

 5. Wauw… Wat mooi!!! Leuk om je gisteren even gesproken te hebben Sophie en wat super knap dat jullie er bij waren met z’n drietjes. Gefeliciteerd met je propedeuse en heel veel succes in IJsland! Maar eerst nog even lekker genieten met jullie mam en Fleur en je vriend op vakantie. :)

 6. Wat prachtig zeg! Ik kan me voorstellen dat je hier super blij mee bent, zo is hij nog dichterbij je. Mijn oma heeft na haar dood ook een brief geschreven die we vonden in haar huis, ze bedankte ons voor alles en wenste ons geluk voor de toekomst. Dat was ook enorm bijzonder!

 7. Ik krijg hier tranen van in mijn ogen.
  Ik koester alles waar pappa’s handschrift op staat, maar zo’n prachtig iets, dat heb ik niet. Dit moest echt ongelofelijk mooi en bijzonder voor je zijn.

 8. Wauw, wat heb je dit prachtig omschreven. Zo mooi dat je op deze manier toch nog na zijn overlijden een bericht van hem hebt gekregen! Ik kan me goed voorstellen dat dat het allermooiste cadeau ooit is. En ik denk dat ik daar onmogelijk met een cadeau dat ik heb gekregen tegenop kan..!

 9. Wauw! Wat een ontzettend mooi en lief cadeau!
  Wat moet jij gestraald hebben tijdens het lezen! En wat zou je vader trots op je zijn dat je ondanks alles toch mooi even je propedeuse hebt gehaald! Be proud!

 10. Wauw, ook ik krijg hier tranen van in mijn ogen. Wat mooi en fijn dat je nog zoiets ’tastbaars’ hebt gekregen na het overlijden van je vader. Ook ik heb hier heel lang op gehoopt, maar ik weet dat het niets voor mijn vader is. Kan me voorstellen dat het ook een heel moeilijk moment is geweest. p.s. je schrijft mooi en kwetsbaar!

 11. Dat is inderdaad echt een prachtig cadeau! En moet je ook zeker koesteren! Echt heel emotioneel toen ik dit las kreeg ik ook een beetje waterige ogen. Nog gefeliciteerd met je propodeuse! -x-

 12. Wauw wat bijzonder. Zo iets simpels, maar met zo’n grote betekenis. Kan me helemaal vorostellen dat dit veel voor je betekent! Zelfs ik heb dit met een brok in mijn keel gelezen.. <3

 13. Wat een heel bijzonder briefje! Zo zie je maar, dat zo iets heel simpels gewoon een van de belangrijkste dingen kan worden door de grote betekenis die er aan vast zit. De tranen staan zelfs in mijn ogen nu. Kan me goed voorstellen dat dit veel voor je betekend.
  Kaylee Joosten schreef onlangs …Music is Life #14

 14. Wat ontzettend fijn dat briefje van je vader. Ik kan me voorstellen dat je dat enorm koestert.
  En natuurlijk ook gefeliciteerd met het behalen van je propedeuse, dat is niet niks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge