7x waarom iedereen boeken zou moeten lezen

P1150429

Boeken lezen is iets van toen ik nog op de basisschool zat. Ik vond het zo leuk dat ik bijna elk boek in de bieb al had gelezen wat enigzins leuk leek.  ja heus het was zo erg dat ik per leenbeurt 8 tot 12 boeken leende. Op de middelbare school las ik ineens stukken minder, want hé lezen was echt niet in. Wel was ik diegene die wél alle boeken van de lijst had gelezen, ja echt. Toen ik naar het HBO ging ontdekte ik dat mijn liefde voor boeken eigenlijk nog steeds zo sterk aanwezig is. Vandaar vandaag 7 redenen waarom iedereen boeken zou moeten lezen!

Vooral na het #zomerbbb event waande ik me weer heel even als klein meisje door een soort nieuwe bibliotheek. Er ging een wereld voor me open, in de afgelopen jaren zijn er zoveel nieuwe mooie boeken verschenen dat het voelde alsof ik door een bibliotheek liep met alleen maar nieuwe boeken die ik allemaal mooi, leuk en spannend zou vinden. Mijn enthousiasme was gewekt. Tijd om jou er van te overtuigen óf om herkenning op te roepen waarom iedereen zou moeten lezen.

Andere wereld
Wanneer je een boek aan het lezen bent bevind je je voor even in een andere wereld. Je leert andere personages kennen en zit midden in het verhaal waar van alles kan gebeuren. Alle kansen liggen open en er zijn tal van mogelijkheden van wat er gaat gebeuren. De enige manier om daar achter te komen is om verder te lezen!

Afleiding
Dit verhaal kan jou afleiding bieden van wat er op dat moment gebeurt in jou leven. Je leeft mee met de personen in het verhaal en zijn/haar/hun probleem en vergeet voor een tijdje alles wat er in jou omgeving afspeelt. Lezen biedt een fijne afleiding voor mij als ik me bijvoorbeeld verdrietig of boos voel. Hoe meer ik lees hoe meer mijn emoties naar de achtergrond verdwijnen.

Fantasie
Wanneer je moet stoppen met lezen omdat je naar je werk moet, je bij de juiste bushalte bent of een andere reden hebt heeft je fantasie de vrije loop. Hoe zou het aflopen, wat zou er met die ene persoon gebeuren? Je zit vol vragen die je met ontelbaar veel oplossingen in je hoofd probeert te beantwoorden. Vooral bij een open einde blijven de vragen maar door je hoofd spoken. Eigenlijk zouden open eindes verboden moeten worden.

Spannend
Wanneer jij jou leven maar saai vindt, lees dan eens een boek! Een boek kan echt super spannend zijn, vooral als het ook nog eens goed geschreven is. Alle spanning die jij mist in je leven op dat moment vind je vast en zeker terug in het boek. In boeken kan namelijk van alles en als het ook nog eens goed geschreven is weet ik zeker dat je nog eens nadenkt wanneer jij je in een deels herkenbare situatie bevind zoals die ene donkere kelder, of een deur die dicht waait als je alleen thuis bent ;)

Leerzaam
Er zijn boeken die op de markt gebracht zijn om je te vermaken, er zijn boeken geschreven voor de echte angstgegners onder ons maar er zijn ook boeken die een verhaal vertellen waarvan je iets kunt leren. Vaak wil de schrijver met zijn verhaal een onbewuste boodschap meegeven waarvan de lezer wat van kan leren. Nee, dit zijn geen studieboeken met alleen maar informatie maar een waar gebeurd verhaal of een verhaal wat zo realiteit zou kunnen zijn. Vergis je niet dat ook in de grootste fantasieboeken leermomenten kunnen zitten! Er is altijd een bron, een boodschap die de schrijver als rode draad door het verhaal terug wil laten komen.

Ontspanning
Boeken lezen zorgt voor ontspanning, zoals ik eerder al zei waan je je voor even in een andere wereld. Vooral als het verhaal erg goed geschreven is maak je nog maar weinig mee van wat er gebeurt in het echt leven. Alles verdwijnt naar de achtergrond en voor heel even zijn jij en het boek een. Bij mij is boeken lezen dubbel ontspannend omdat ik vaak alleen in de zomermaanden boeken lees. Zodra ik iets over boeken hoor zie ik mezelf al liggen in de stralende zon, een koud glas water en als het even kan een heel zandstrand of zwembad om me heen. Had ik ook al verteld dat de tijd voorbij vliegt als je aan het lezen bent?

Lekker ouderwets
Waarom boeken lezen ook helemaal niet erg is is omdat je dan eindelijk eens geen elektronica voor je hebt. Geen klein schermpje waarop je van alles probeert te lezen maar gewoon een echt boek met bladzijdes. Heerlijk om eens niet met je telefoon bezig te zijn. Toen het internet het laatst uitlag was het dan ook de hoogste tijd dat ik er weer eens een boek bij zou pakken. Eventjes geen technische snufjes maar gewoon lekker ouderwets, scheelt voor mij meteen een vaste dosis koppijn die ik krijg van te veel computeren en social media checken op mijn telefoon ;)

Liefs, Sophie

Herken jij je in deze redenen? Welk boek lees jij nu?

15 comments

 1. Oeh er liggen een paar hele interessante leuke boeken op de stapel! Lezen is zo fijn, ik kan vaak niet stoppen in boeken en lig nog in de late uurtjes te lezen! Wat ik ook altijd leuk vind is dat je met iemand anders die het boek heeft gelezen erover kunt praten en je dan toch een soort van klik hebt!
  Liefs, Iris

 2. Ik las vroeger op de basisschool echt super veel boeken. Maar op de middelbare school voelde het als een verplichting en ik heb dan ook niet alle boeken van mijn literatuurlijst daadwerkelijk gelezen. Mijn leraar nederlands zei tijdens mijn mondelijk dat het hem op viel dat ik veel boeken over de tweede wereld oorlog had gelezen of die er iets mee te maken hadden. Het was me zelf nog niet eens op gevallen maar hij had gelijk. Inmiddels heb ik er alen paar met dit thema in huis en ben ik verslaafd aan de boeken van stephen king. :p
  Lara schreef onlangs …Nog maar 150 te gaan

 3. Zo met dit artikel eens! Vooral het jezelf kunnen verliezen in een andere (niet-bestaande) wereld is altijd zo heerlijk! Ik heb de smaak van het lezen ook weer te pakken dus dat komt goed de komende tijd!

 4. Ik ben het helemaal met je eens, maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik gewoon te weinig lees. Ik ben sinds vorige week weer begonnen met lezen en ik wil nu echt al die boeken die ik nog niet gelezen heb ook echt gaan lezen en mij er ook aan houden. Ik heb nu een boek bijna uit en vind het zo fijn om te lezen! Lekker ontspannend.
  Manon schreef onlangs …Royal ApothiC Sugar Lip Scrub

 5. Wat een leuk artikel! Ik zou ook echt weer moeten beginnen met lezen, maar ik moest (naar mijn idee) zoveel boeken lezen op de middelbare school, dat ik het echt niet meer leuk vond…. Heb je trouwens een nieuwe header en opmaak? Ziet er leuk uit!
  Chris Schoonens schreef onlangs …Slaap jij in stilte?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge