Zo kun jij thuis aan de slag met yoga

Thuis aan de slag met yoga, iets waar ik al vaak aan heb gedacht. Ik heb geen zin om helemaal naar de sportschool te fietsen op het moment dat yogalessen gegeven worden. Daarbij ben ik een grote fan van yinyoga (hoera voor ontspanning) en is poweryoga veel te veel voor mij. Dan maak ik me juist druk over het feit hoe niet flexibel ik ben en kan ik maar moeilijk ontspannen. Is thuis aan yoga doen dan dé oplossing?

Plannen zijn leuk maar het uitvoeren blijft toch vaak weer een drempel. Alweer een hele tijd geleden vroeg ik Lisanne van superyoga.nl naar handvaten om zelf thuis aan de slag te kunnen met yoga. Zelf heb ik al verschillende keren ervaring op mogen doen tijdens yogalessen in de sportschool en op een event, maar hoe fijn is het als je gewoon thuis aan de slag kunt? Lisanne gaf mij enorm veel apps en YouTubekanalen om uit te proberen.

Vandaag vertel ik jullie graag wat mijn favorieten zijn!

Apps
Headspace
Deze app helpt je mee om te mediteren en even te ontspannen. De app start met de basics waarbij je iedere dag een aantal minuten luistert naar een man die je meeneemt in het mediteren. Het is wel handig als je de Engelste taal beheerst, want de app is volledig in het Engels. Na een aantal dagen, vind ik de app nog steeds interessant, heel handig voor als je even de tijd wil nemen om tot rust te komen. Voor deze app moet je wel een account aanmaken, dit kan heel gemakkelijk via je Spotify of Facebook account.

Stop, Breathe & Think
Ook deze app is wederom geheel in het Engels. Je kunt er voor kiezen om een account aan te maken maar je kunt ook kiezen om gewoon even te testen. Voordat je begint vraagt deze app eerst naar je gevoel. Deze omschrijf je in drie stappen. Daarna adviseren ze je wat je kunt proberen. Bij mij varieren de oefeningen van 3+ tot 8+ minuten. Na het uitvoeren van de oefening kun je je gevoel wederom omschrijven aan de hand van dezelfde stappen. Met de ontspanningsoefeningen kun je stickers verdienen, je vooruitgang zien en nog meer sessies ontdekken.

Mijn eerste indruk van Smiling mind is dat deze app wat minder is vormgegeven. Het is voor mijn gevoel wat saaier en afstandelijker, terwijl ik bij yoga en mindfullness dat wel erg prettig vind.

De app Relax melodies helpt je beter in slaap vallen met behulp van geluiden. Nu ben ik totaal geen voorstander van je mobiel ‘aan’ laten staan als je slaapt. Ik zet altijd mijn internet uit als ik ga slapen en dus heb ik deze app niet getest. Ik ben wel heel benieuwd of het ook echt werkt.

The mindfulness app
Deze app ziet er ‘clean’ en overzichtelijk uit. Helaas zijn vele mogelijkheden niet beschikbaar bij de gratis versie. Wel kun je mindfulness talks beluisteren en korte oefeningen uitvoeren. De stem in deze app spreekt mij echter totaal niet aan, helaas!

Omvana is een app voor meditatie, maar jeetje wat een kleurgebruik. Dit vind ik helemaal niet prettig. Het nodigt voor mij niet uit om deze app intensiever te gaan gebruiken.

Simply being ziet er echt fantastisch uit en heeft fijne functies. Je kunt de tijd zelf kiezen en hebt daarbij de mogelijkheid voor achtergrondmuziek/natuurgeluiden. Heel fijn! Helaas is deze app niet gratis en dus heb ik hem ook niet getest. Gelukkig is er nog heel veel andere keus, al blijf ik wel nieuwsgierig. Hetzelfde geldt voor de app Buddhify. Ziet er superinteressant uit, vooral omdat je aan kan geven wat je aan het doen bent op het moment dat je wil ontspannen en dat er daarbij nog zoveel mogelijkheden worden aangegeven.

YouTube
Ik dacht altijd dat YouTube mijn voorkeur had, maar ik merk dat ik constant wil kijken of ik de oefening wel goed uitvoer en hierdoor raak ik uit balans omdat ik mij niet kan concentreren op de houding en op mezelf. Toch heb ik wat kanalen bekeken die Lisanne heeft aangeraden.

KinoYoga – ondanks dat er een beginner yoga challenge te vinden is op haar kanaal, vind ik dat ze erg snel door de oefeningen gaat.
Ekhart Yoga – Zo jammer dat haar video’s in het Engels zijn, want nu irriteer ik me aan het feit dat ik weet dat ze eigenlijk Nederlands is. Na het bekijken van haar video’s hoop ik zo dat ze een Nederlands yogakanaal begint
TaraStilesYoga – Haar video’s zien er zo professioneel uit maar ook zij gaat zo snel door alle oefeningen heen.
Yoga Journal – Zo’n rustig achtergrond muziekje vind ik altijd erg prettig. Leuk is dat ze verschillende mensen gebruiken voor de video’s. Zo kun je zelf selecteren wie je het prettigst vind om naar te luisteren.
Yoga with Adriene – Ik vind de manier waarop ze de video’s maakt en waarop ze praat vind ik persoonlijk enorm prettig. Je hebt de tijd om de oefening uit te voeren en ondertussen praat ze gewoon zachtjes door. Helaas is ook deze in het Engels.

Met andere woorden: er zijn heel veel mogelijkheden om thuis aan Yoga te doen! Ik wist niet dat er onder andere zoveel apps zijn. Zo jammer dat alles in het engels is. Zo kun je je wat lastiger ontspannen omdat je je toch moet concentreren op de taal om zo goed mogelijk alles uit te kunnen voeren. Bij meditatieoefeningen is dat natuurlijk niet zo’n probleem omdat je dan met je ogen dicht kunt luisteren naar de stem. De apps ga ik dan ook zeker blijven proberen wanneer ik hier behoefte aan heb. Ik zie in ieder geval een gat in de markt, meer Nederlandse mogelijkheden tot yoga/meditatie ;-)? Of hebben jullie nog tips?

Liefs, Sophie

Geef jij de voorkeur om naar een yogales gaan of ga je liever thuis aan de slag?

P.s. Ik heb de yogamat en het meditatiekussen van Lisanne inmiddels alweer een aantal maanden in gebruik en stiekem is het meditatiekussen ook favoriet voor bezoek op mijn kamer. Als we niet meer allemaal op mijn bank passen dan pakken we altijd dit kussen erbij. Het kussen zit heerlijk tijdens een avondje tv kijken! (en staat heel gezellig onder mijn bijzettafel als ik het even niet gebruik). ;-)

2 comments

  1. Voor mij is Yoga echt veel te zweverig en te rustig; ik geniet meer van bodypumpen. Wel vind ik het altijd knap om te zien; sommige houdingen zo lenig! Wel fijn dat jij je er zo goed mee kunt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge