Wie ben ik online?


Het zonnetje straalt door de enorm vieze ramen van mijn kamer in Nijmegen. Die zullen nog wel even vies blijven, want, welke student was zijn/haar ramen eigenlijk!? De waterkoker staat aan en mijn rugzak staat half uitgepakt tegen het bed. Het is half 11 en ik ben net teruggekomen in mijn kamer vanuit huis. Mijn bakje met eten heb ik inmiddels in de koelkast staan (heel studentikoos, ik weet het), de vaas met bloemen heb ik aangevuld met wat water, mijn bureau en tafel eerst even afgedaan met een doekje zodat alles weer stofvrij is. Want, ik denk dat iedereen die op zichzelf woont dat kan beamen: stof is overal, altijd. Vooral als het lekker zonnig is. Maar goed, met al mijn goede bedoelingen heb ik mijn laptop opengeklapt, muis geïnstalleerd en naast mij liggen: mijn schrift voor samenvattingen, mijn ’to do lijstjes’-schrift en de pastelkleurige markeerstiften al klaar. Snel eerst even mijn mail checken en dan ga ik beginnen. 

Het liefste zou ik eigenlijk geen samenvatting maken over een wetenschappelijk artikel wat nog gelezen moet worden, maar zou ik blogjes tikken voor mijn blog. Foto’s maken voor bij een artikel of inspiratie op doen wat voor nieuwe kleren is zou kunnen kopen voor deze lente. Content creëren, daar word ik gelukkig van, dat vind ik leuk om te doen. Maar waar ik nu regelmatig tegenaan loop is dat er online zoveel te vinden is over mij. Je weet binnen een paar klikken dat IJsland mijn tweede thuis is, wat ik studeer, wellicht ook nog waar ik woon en dat ik alweer vier jaar verder moet leven zonder papa. Oh en misschien ook nog wat ik gisteren heb gegeten, vandaag ga doen of wat ik nu aan het doen ben? Want nog recenter en gedetailleerder is natuurlijk alles wat op social media geplaatst wordt.

En natuurlijk heb ik er bewust voor gekozen om dit allemaal online te delen. Toch vind ik het wel eens lastig dat er zoveel over mij te vinden is. Die eerste indruk, die is allang gevonden online, alvorens ik me in het echt heb kunnen voorstellen. Steeds vaker denk ik na of ik dit wel wil, zo open online zijn. Maar eigenlijk is dat júíst de reden dat ik alles online deel. Omdat eigenlijk maar weinig mensen dit doen en ik hoop dat mensen meer begrip krijgen of zich kunnen herkennen in dingen die ik meemaak, want we zijn allemaal maar gewoon mensen, geen perfecte wezens. Daarnaast vind ik het ook gewoon veel leuker om te typen over mijn persoonlijke leven, of dingen waar ik blij van word. Waar sommige het lastig vinden om persoonlijk te schrijven, weet ik niet soms niet eens wat ik zou kunnen schrijven wat niet persoonlijk is.

Het voelt dus een beetje als kiezen voor mijn passie nu, of kiezen met verstand en met het oog op later. En dat zorgt er eigenlijk wel voor dat er dagen/weken geen artikelen geschreven worden en het dan een beetje stil valt op mijn blog. Dat vind ik zo jammer, maar gelukkig weet ik dat er een harde kern is die nog steeds wekelijks langs komt om te checken of er nog wat nieuws op is gekomen. Dat maakt me wel écht heel blij, want, mijn blog bestond op 1 maart alweer drie jaar! In deze drie jaar heb ik zoveel mensen mogen leren kennen (en zij mij), en ik weet zeker dat er nog vele bij zullen komen.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier tegenover staan en wat jullie er van vinden als er zoveel over jezelf te vinden zou zijn op het internet! Wat zou jij doen? 

Liefs, Sophie

Oh en om jullie het juiste beeld van mij te geven: ik neem bijna nooit bakjes eten mee van thuis (want ik hou van koken!), maar aangezien ik vandaag tot half 9 ’s avonds op school zit moest ik anders nu nog gaan koken om het vervolgens in een bakje te doen en dat is onzin. En ja, ik pak normaal gesproken altijd mijn gehele rugzak uit en leg alles terug op zijn plek alvorens ik wat anders ga doen maar ik was nu maar een dagje naar huis gegaan en dus zit er niet heel veel meer in dan schoolspullen. Ik drink wél altijd heel veel thee (echt heel veel). En ik ben niet zo goed met discipline (behalve als er goede druk achter staat, ik ergens verantwoordelijk voor ben) en dus ga ik nu dan toch maar echt weer verder met mijn to do lijst voor deze week, waar deze blogpost geen onderdeel van is ;-)

4 comments

  1. Goh, ik deel zelf ook wel behoorlijk wat, al probeer ik het niet té persoonlijk te maken en schrijf ik niet over andere mensen. Mijn vriend vermeld ik bijvoorbeeld wel, maar daar blijft het ook bij. Zolang je niets zegt dat verkeerd geïnterpreteerd kan worden, vind ik dat persoonlijk schrijven moet kunnen. En joh, dat stof, ik ken het als geen ander! Vrijwel al onze meubels zijn dat IKEA-zwartbruin! :’)

  2. Die eerste indruk, die is allang gevonden online, alvorens ik me in het echt heb kunnen voorstellen. Die zin is er wel 1 om even over na te denken. Dat deed ik in ieder geval bij het lezen van je stuk. Toch weet ik dat ik alleen online deel wat ik wil delen, waar ik vrede mee heb als vreemde of juist collega’s dat over mij weten. Niet alles komt online, alleen waar ik achter sta en waar ik voor kies. Persoonlijk bloggen vind ik net als jij gewoon het leukst :)

  3. Ik let er wel goed op wat ik online deel. Aangezien ik lesgeef op de middelbare school, wil ik niet dat mijn leerlingen van alles over mij kunnen vinden. Nou deel ik wel best wat online, maar ik schrijf wel echt bewust. Ik zou bijvoorbeeld nooit in een shoplog een nieuwe bh laten zien, want dat hoeven mijn leerlingen niet te weten (geen idee of ze weten dat ik blog, maar toch).

    Liefs!

  4. Ik deel ook van alles van mijzelf online. Maar schrijf wel redelijk bewust. Er komt alleen online dat wat ik vind dat onbekenden mogen weten. Ik laat mij bv niet uit over geloof en politiek. Ik zit nl niet te wachten op discussies ed op mijn blog. Maar schrijf vooral over de zaken die mij bezighouden in het dagelijks leven. Daarbij zet ik nooit foto’s en namen van familielieden en vrienden online die dit niet willen. Ik denk dat er niks mis is met het delen van je leven zolang je je maar bewust bent met wat je online zet en hoe je dat verwoord.
    Deborah schreef onlangs …Vroege vogels…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge