Lieve ik

Processed with VSCO with hb2 preset

Het einde van het jaar is ineens zo dichtbij. Tijd om het jaar af te sluiten met een brief aan mezelf, Een brief aan mezelf, openhartig en eerlijk zoals altijd. Durf jij mee te lezen? Vorig jaar schreef ik ook al een brief naar mezelf en die was best heftig, al zeg ik het zelf. Op naar die van 2015.

Lieve ik,

Wat heb je gehoopt, gehoopt dat het beter zou gaan, dat je uit je schulp zou kruipen en weer zou kunnen genieten van het leven. Wat heb je gehoopt dat je nog lang samen mag zijn met je onwijs lieve vriend en wat heb je gehoopt op meer begrip. Meer begrip wat soms echt ver te zoeken was van anderen. Hoop, het enige gevoel dat sterker is dan angst.

Wat heb je gehuild, gehuild om het leven. Hoe oneerlijk het wel niet is wat ik allemaal heb mee moeten maken, hoe oneerlijk het is dat ik geen papa meer heb. Vooral de eerste tentamenweek in januari was een hele huilweek. Alles was ineens één jaar geleden, één jaar geleden dat ik al dit vreselijks heb doorstaan. Wat heb ik gehuild, hier op mijn kamer in Amstelveen. Wat heb ik gehuild om het feit dat papa er niet meer bij kan zijn op zoveel momenten.

Wat heb je bewonderd, bewonderd dat er zulke lieve mensen bestaan op de wereld, dat er mensen zijn die aan je denken en dat er mensen zijn die oprechte interesse in je tonen. Wat heb je mama bewonderd die bergen heeft verzet tijdens onze vakantie naar Mallorca, wat heb je je zusje bewonderd die haar tijd op de middelbare school fantastisch is gestart. Wat heb je jezelf bewonderd dat je helemaal alleen naar Berlijn bent gegaan om te solliciteren voor stages. Wat heb je je klasgenoot bewonderd die een half jaar lang in Nieuw Zeeland stage loopt. Wat heb je je vriend bewonderd op alles wat hij heeft bereikt dit jaar, op wat voor doorzetter hij is en dat hij bijna elke week even langs komt in Amstelveen en het mooiste, je bewonderde nog zoveel meer.

Wat heb je je gelukkig gevoelt, puur geluk stroomde door je heen toen je daar op een kleedje bij de Eiffel toren zat, met een glaasje wijn in je hand. Wat dacht je van de tranen van geluk die je moest wegslikken toen je op de stoep zat en naar de eindshow keek in Disneyland Parijs, voor even leek het leven een fantastisch sprookje. Wat heb je je gelukkig gevoelt toen je hoorde dat je bij de HEMA stage mocht gaan lopen, een geluksbubbel van een half jaar want in Amsterdam bleef je je gelukkig voelen.Wat was ik gelukkig tijdens de sinterkerstgourmet met de eenheid en op eerste kerstdag met de beste familie die je je maar kan voorstellen. Dan heb ik je nog niet verteld over de positieve woorden van je stagebegeleider, de liefste bloggers en de events waar je bent geweest. Wat een geluk in 2015!

Wat ben je boos geweest, boos op het onbegrip. Boos op de onrechtvaardigheid van het leven. Boos op belachelijke opmerkingen en schuldverklaringen omdat papa is overleden. Boos op alles en iedereen omdat je stil stond terwijl de rest leek te vliegen. Boos op alles wat niet lukte en stiekem ook wel eens boos op je zusje dat aan het puberen is.

Wat heb je gelachen, gelachen in Parijs, gelachen in Brighton, gelachen tot ik niet meer kon in Mallorca samen met mijn zusje en mama om die ene avond waarop er verschillende keren iemand op mama’s teen is gaan staan, per ongelijk. Opnieuw verschijnt er een glimlach op je gezicht als je er aan terugdenkt. Wat heb je gelachen met je vriend, om van alles en niks. Wat heb je gelachen met alle lieve mensen om je heen, de kleine lichtjes in de duisternis die je hebt gevoeld.

Kortom, lieve ik, je bent gegroeid dit jaar. Je begon huilend en eindigt het jaar stralend. Hopelijk mag dit gevoel nog lang duren. Je hebt geleerd het kleine te eren, erkennen en te genieten van alles wat op je af komt. Wat mij betreft de belangrijkste les dit jaar <3

Veel liefs,
ik.

23 comments

 1. Wat super mooi geschreven! Je mag echt onwijs trots zijn op alles wat je hebt bereikt dit jaar! Ik hoop dat 2016 een fantastisch jaar voor je gaat worden! Liefs,

 2. Sophie, je geeft me hoop voor de toekomst. Waarschijnlijk ga ik zeer binnenkort iemand verliezen en dat maakt me bang en heel erg verdrietig. Jij geeft me hoop voor de toekomst dat ik toch weer zal kunnen lachen en genieten. Dankjewel
  liefs

 3. Ik vind het heel mooi en emotioneel geschreven! mooi dat je zo kan terugblikken om afgelopen jaar en dat het nu zo goed met je gaat. Je mag trots zijn op jezelf!

 4. Het is je weer eens gelukt hoor Sophie, om mij met traantjes achter de computer te laten zitten. Wat een enorm mooi en krachtig stuk en ik vind het zo goed hij je alles benaderd.

 5. Mooi hoe je je gevoelens over 2015 weet te verwoorden. Ik heb een beetje op je blog zitten lezen en ik vind het bijzonder hoe je zo open weet te zijn over het verlies van je vader. Voor 2016 wens ik je dat het gemis minder pijnlijk mag voelen en dat je je vooral de mooie momenten mag herinneren!

 6. Lieve Sophie, wat een prachtige woorden. Ik ben er stil van en bewonder jouw doorzettingsvermogen enórm. Het feit dat jij dit jaar stralend eindigd zegt genoeg. Heel, heel knap van je! Ik zit hier met een grote glimlach op mijn gezicht hoor! 2016 gaat voor jou een mooi jaar worden, dat weet ik zeker.
  Fijne jaarwisseling! Liefs :)

 7. Wauw prachtig. Dit staat ook nog steeds op mijn ‘lijstje’ om een keer te doen, ik denk dat ik niet zo goed durf of weet waar te beginnen. Mooi geschreven hoor, alle geluk/liefde voor jou gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge