Lief dagboek #15 Laat mensen in zijn of haar waarde

wpid-2015-10-18-09.50.07-3.jpg.jpeg
Ik weet het niet hoor, maar jeetje het wordt me soms echt even wat te veel de laatste tijd. Ik zie zoveel nare dingen en ik moet het gewoon even kwijt. Gelukkig heb ik daar mijn rubriek, lief dagboek, voor! Lees je mee?

Lief dagboek,

Het lef wat mensen hebben online is soms ongekend. Vaak ook veel groter dan in het echt als je het mij vraagt, maar goed dat terzijde. Mensen denken niet meer na en sturen zomaar wat de wereld in. Het ene nog erger dan het anderen. Het allerergste is meestal nog dat die mensen helemaal niet beseffen waar ze mee bezig zijn. Ik heb natuurlijk geen flauw idee wat deze mensen drijft om dit soort dingen te doen. Misschien voelen ze zichzelf wel ellendig, hebben ze een baaldag of hebben ze gewoon de neiging om negatieve dingen te zeggen voor de lol. Maar goed, wat de reden ook mag zijn voor dit soort gedrag ik kan het maar niet begrijpen.

Hoe kan iemand het leuk vinden om andere de grond in te boren, onzeker te maken of iets in die richting. Je wilt mensen toch niet laten huilen? Je wilt toch niet dat mensen ongelukkig worden door jou? Mocht jij het ergens niet mee eens zijn wat je op het internet ziet of leest klets er dan over met je vriendin, je moeder of met wie dan ook. Je hoeft niet meteen mensen te taggen onder een foto als dit negatief bedoelt is naar degene die iets op internet zet of naar de getagde personen. Het kan echt wel ooit grappig zijn hoor! Maar zodra het kwetsend is bedoelt is dat echt niet nodig! Niet dat dat goed is om te roddelen(want dat wil ik hier echt niet mee stimuleren!), maar als jij zo nodig kwijt wil wat je van iets vind dan kun je het net zo goed gewoon zeggen tegen iemand die naast je zit o.i.d. Val die persoon waar jij zo nodig wat op aan te merken hebt er in ieder geval niet mee lastig. Maar het beste, laat mensen gewoon in zijn of haar waarde.

Sorry, zo was het niet bedoeld.

Als je dan iemand persoonlijk erop aanspreekt dan hoor je ontzettend vaak: “Sorry, zo was het niet bedoeld”. Het probleem met het typen van berichten, reacties of appjes. Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat wanneer jij iets typt dat niemand weet met welke toon je zoiets bedoelt. Je kan op honderd manieren iets interpreteren en er is dus een grote kans dat iemand iets niet zo interpreteert als jij het in je hoofd had, jup echt waar.

Wat nou als jouw opmerking de druppel is, de druppel die ervoor zorgt dat iemand zich van het leven berooft. Of misschien dat je net die nare opmerking hebt gemaakt naar iemand die ineens door een noodlottig ongeval om het leven komt. Wil je dit op je geweten hebben? Ik denk dat daar maar een antwoord op te geven is: nee. Natuurlijk ben je wel eens boos, heb je wel eens ruzie en voel je je wel eens naar. Maar toch is het belangrijk om dit in je achterhoofd te houden.

Wat ik graag kwijt wil is dat we mensen alsjeblieft in zijn of haar waarde moeten laten. Laat mensen zijn zoals ze willen zijn als ze niets verkeerd doen. Je hoeft niet te benadrukken wat iemand zijn/haar negatieve dingen zijn. Dat zal deze persoon vaak nog beter weten dan jijzelf. Als jij bijvoorbeeld een kledingstuk niet zo mooi vindt hoef je daar helemaal niets van te zeggen, echt niet! Als iemand iets openbaar deelt betekend dat niet dat hij/zij hier graag ieders mening over hoort/wil horen. Scroll het voorbij als het je niet zint en geniet van je thee, het zonnetje wat buiten schijnt, de herfst of nog zoveel meer! Oh of complimenteer haar even over haar fantastische lipstick die ze op heeft ;-) Focus on the positive things.

Liefs, Sophie

17 comments

  1. Onwijs goed artikel dit Sophie, en ook zó waar! Je komt de laatste tijd inderdaad vervelende dingen tegen op internet, momenten dat mensen helemaal de grond ingeboord worden. Echt niet oké inderdaad, en ik zou zeggen: praat ook niet heel naar en afwijzend over mensen terwijl ze er niet bij zijn. Roddelen is uiteindelijk ook niet echt oké denk ik.. :) Echt tof artikel!

    1. Haha nee roddelen is ook niet oke, maar als er mensen bijv hun mening onder een foto neer gaan zetten en dan hun vrienden taggen dan denk ik. Zeg het gewoon in je whatsappgroep of wanneer je elkaar ziet zonder die andere persoon er lastig mee te vallen ;-)

  2. Wat prachtige geschreven! Laat mensen in hun waarde is nog een levensles voor vele. Kwetsende woorden die ik iedere dag tegenkom en dan niet perse naar mijzelf toe, maar naar andere prachtige bloggers. Zowel on-als offline kunnen mensen hier echt heel veel van leren. Mooi onderwerp Sophie. Liefs!

  3. Ik ben het helemaal met je eens Sophie! Mensen lijken met de dag minder moraal besef te hebben, een beetje respect voor elkaar zou de wereld al zoveel beter maken. (:

  4. Niets aan toe te voegen meis. Als meer mensen zoals jou zouden denken dan zou de wereld er een stuk mooier uitzien. Ik heb mij ook tijd geleden verbaasd over de manier waarop sommige met anderen omgaan. Goed dat je dit in je blog benoemt topper <3

  5. Goed artikel! Ik lees het de laatste tijd ook veel en ik maak mij er ook altijd een beetje boos over en ik vraag mij ook altijd af waar mensen de tijd en lef vandaan halen om anderen mensen ongelukkig te maken!

  6. Mooi geschreven Sophie, ben het helemaal met je eens. Mensen hebben geen drempel meer waar ze overheen moeten en beledigen zo heel snel mensen makkelijker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge