Kijk met kerst eens om je heen

kerst
Kerst, nog maar twee dagen en dan is het al zover! Heeft bij jullie kerst ook altijd zo’n volle agenda? Bij ons zitten de kerstdagen elk jaar weer helemaal vol. Zo ga ik nog steeds elke kerstavond naar de kerk, eet ik eerste kerstdag met de familie van mama en tweede kerstdag met de familie van papa. Daarnaast ga ik ook nog langs bij de ouders van mijn vriend maar omdat die gescheiden zijn ben ik dolblij dat derde kerstdag dit jaar op een zondag is. Druk maar hopelijk wel fijn! Toch wil ik jullie graag iets meegeven voor deze kerst.

Lieve lezer,
Je bent enorm bijzonder, jij als persoon met al je talenten en vaardigheden, je ervaringen en persoonlijkheid. Ook al blijf je deze kerst alleen maar in je bed liggen, drink je flessen wijn in plaats van glazen of heb je een hekel aan kerst. Toch is kerst niet alleen de geboorte van Jezus en een tijd om samen te zijn met familie en vrienden. Kerst is vaak ook de tijd waarop je denkt aan alle dierbare mensen om je heen. Degene die stralen aan de hemel, degene die je een kerstkaartje stuurt en degene die je ziet met kerst. Kerst vier je dan ook vaak met de dierbare mensen om je heen. Met je ouders, met je vrienden of misschien wel met je buren. Wat ik je heel graag mee wil geven met kerst: kijk eens een keer rond de tafel en besef in wat voor rijkdom je je bevindt. Zit je niet aan een tafel vol lekkers? Scroll dan eens door je contactenlijst en laat weten aan de mensen die je dierbaar zijn, waarom ze zo belangrijk voor je zijn. Sta stil bij het feit dat het morgen alweer anders kan zijn. Nou hoef je niet meteen actie te ondernemen en de meest zoetsappige bedank berichtjes sturen aan de dierbare mensen om je heen. Een blijk van waardering door iemand mee te helpen, een compliment te geven of samen lachen is ook al bijzonder en doet veel mensen goed. Aandacht is het enige wat telt met kerst.

Soms heb ik wel eens spijt, dat ik dat niet heb gedaan. Echte aandacht besteden aan de mensen om me heen met kerst. De laatste kerst met papa was een hel kerst, de ergste ooit als ik zo eerlijk mag zijn. Mijn zusje en ik moesten toen alleen naar mijn tante toe omdat mam bij mijn zieke vader moest blijven.  Dat viel me veel zwaarder dan ik dacht om zo zonder vader en moeder aan tafel te zitten. Ik heb spijt dat ik me niet eerder heb beseft wat voor rijkdom ik had. Ik heb spijt dat ik niet wat meer van kerst heb genoten en niet een keer vaker bewust die tafel rond heb gekeken toen papa er nog gewoon bij was. Ik heb spijt dat ik bijna geen kerstfoto’s heb met papa. Ik heb spijt dat ik nooit bewust heb gedacht: wat fijn dat we allemaal om deze tafel kunnen zitten. Spijt die na 2 jaar nog steeds aanwezig is en nooit meer weg zal gaan.

Natuurlijk moet je er niet te lang bij stilstaan, want kerst is natuurlijk vooral om te genieten. Of dat nu van je dagen vrij is of van een heerlijk kerstdiner. Toch hoop ik dat je die paar seconde de tijd hebt waarbij je je bewust bent van het feit hoe fantastisch het is dat je met al jouw dierbare kerst kunt vieren.

Ik wens jullie allemaal alvast een hele fijne kerst toe! Geniet van alles en zorg dat je ook deze keer weer van kerst een mooie herinnering kan maken.

Liefs, Sophie

Wat ga jij doen deze kerst?

13 comments

  1. Ik wens jou en je lieve moeder en zusje een hele fijne kerst toe, en hopelijk kunnen jullie, ondanks het grote gemis, toch een beetje genieten met alle lieve familie om jullie heen. Liefs, lin

  2. Heel erg mooi geschreven en je hebt echt wel gelijk. Kerst draait niet alleen om de gezelligheid, de cadeautjes of het eten, het draait om de mensen en het samenzijn. Veel sterkte en ik beloof je dat ik zeker eens de tafel rond zal kijken en even zal stilstaan bij de echte betekenis van Kerst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge