IJsland – week 8: De eerste tentamenweek en liften!?

wp-1476300391488.jpeg
Goedemorgen, eindelijk weer leven op mijn blog. Ik ben heel veel weg geweest de laatste tijd en had examens te leren en daarom is er een tijdje niks online gekomen. Vandaag dan een overzicht van twee weken geleden, de tentamen week en de eerste keer liften samen met Marion. Tijd voor avontuur!

Maandag
Op maandag ging de wekker weer om 8 uur. Ik ontbeet, belde even met mam om te zeggen wat ze klaar kon leggen voor Martijn (zodat hij het mee kan nemen als hij hier komt). Daarna begon ik aan het leerwerk, wat enorm veel was. Tijd om te beginnen voor het tentamen van woensdag. Het was even zoeken hoe ik in hemelsnaam al deze pagina’s in mijn hoofd kon krijgen maar aan het einde van de ochtend had ik en manier gevonden. Rond 11 uur kwamen Leonie, Ada en Gitta langs om samen met Marion en mij het weekend te bespreken en een hostel te boeken. We gaan namelijk in het weekend naar Reykjavik en omgeving! Een echte girls-trip en ik heb er zin in! De rest van de middag heb ik geleerd, geleerd en oefententamens gemaakt. ’s Avonds kookte ik macaroni en maakte ik een korte wandeling met Marion om even een frisse neus te halen. Daarna ging ik weer verder met leren. Deze dagen zijn wat minder leuk, maar horen er ook bij!

wp-1476300117724.jpeg
Uitzichtje van maandag

Dinsdag
Op dinsdag werd ik wakker met een stralend zonnetje. De laatste dag voor het tentamen international business. Tijd voor weer een enorme hoeveelheid thee en om veel tijd op mijn kamer te besteden. Het sociale leven stond deze week een beetje op een laag pitje want zoals altijd begon ik weer eens veeel te laat. We moesten redelijk wat leren en aangezien ik zo laat begonnen was had ik geen idee waar ik moest beginnen. We hadden een hoop oefententamens gemaakt in de klas en er stonden honderden oefenvragen online. Ook hadden we een pdf bestand als boek en dus was er de keuze, het boek leren of de vragen. Ik koos er voor om de begrippen in het boek te leren wat een hoop werk was, maar dan wist ik in ieder geval waar dingen over gingen. Ik keek ook nog snel even over een aantal oefenvragen heen en maakte te de oefententamens die dag. Hopelijk was dat genoeg voor het tentamen van woensdag. Zoals gisteren maakten Marion en ik ook vandaag weer een wandeling rondom de campus, dat is wel een voordeel van zo in de natuur wonen!

wp-1476300117719.jpeg
Het zonnetje door de raam :)

Woensdag
Om 9.00u begon het tentamen en we moesten twintig minuten van te voren aanwezig zijn. Voor we het lokaal in gingen hing er een blaadje met de namen en het tafelnummer waar je aan moest zitten. Bij dit tentamen zat ik aan tafel nummer 3, je raadt het al, helemaal vooraan. Het tentamen bestond uit 120 meerkeuze vragen en het was dus een behoorlijk tentamen. Het nadeel was dat er zo weinig werd gevraagd over alle begrippen die ik had geleerd en dus bestond het tentamen vooral het gokken want soms had ik gewoon echt geen idee waar het over ging. Ik was na twee uur klaar en kon dus vertrekken. Mijn spullen moest ik achterlaten in het lokaal. In het uur dat ik eerder klaar was keek ik Hollands next top model terug in mijn bedje. Daarna ging ik om 12 uur mijn tas en spullen ophalen in het lokaal van het tentamen. Tijd voor lunch en door met het volgende vak waar ik ook nog niet aan begonnen was van te voren. Dit was International Politics. Ook hier moest ik weer even tegen een enorme hoeveelheid stof aanhikken. Waar zou ik moeten beginnen!? Online lectures, het boek, powerpoints, oefententamen, zoveel opties. Om eventjes iets anders te doen dan bezig zijn met ‘proberen te leren’ ging ik op woensdag naar crossfit. Heerlijk om even niets aan je hoofd te hebben. Na de crossfit sloot ik me weer op op mijn kamer terwijl de rest naar de buren ging. Uiteindelijk kwam er van leren niets terecht want ik had sinds tijden weer eens gesproken met een studiegenootje en daarnaast waren er ook nog een hoop gezellige gesprekken met wat studenten van hier. Morgen leren dan maar!

wp-1476300391486.jpeg
Helemaal vooraan in de hoek voor het tentamen.

Donderdag
Op donderdag weer een dagje op mijn kamer, ik werd er inmiddels behoorlijk gaar van. Net als iedereen trouwens. De verhalen aan de tafel onder het eten waren ineens verdwenen en iedereen was er wel een beetje klaar mee. Niet iedereen had nog een tentamen op vrijdag maar nog wel een aantal. Aangezien ik mijn concentratie niet echt kon behouden bij het leren besloot ik Marion en Boris dropjes te laten proeven die ik bij me heb. Én ze vielen in de smaak ;-) Marion heeft al opgezocht hoe ze aan drop kan komen in Duitsland haha! We aten weer eens heerlijk want er stonden zelfgemaakte kip met een krokant laagje (cornflakes) op het menu. Na de afwas en een kort praatje met wat andere studenten uit andere huizen was het weer tijd om proberen te leren. Nu echt even leren leren in plaats van het lezen van de stof. Het ging over internationale politiek en dus was het soms wel handig om historische politieke dingen op te zoeken in het Nederlands, dat besloot ik dan ook in mijn bedje te doen. Tijd om op tijd te slapen en de volgende dag weer vroeg op te staan. Misschien zou ik er dan aan toe komen om echt te leren.

wp-1476300118059.jpeg
En opnieuw mijn bureau op mijn kamer. Gelukkig de laatste dag! Je moet er wat voor over hebben als je de rest van de tijd zoveel leuke dingen hebt gedaan.

wp-1476300391490.jpeg
De snoeppot is weer gevuld :)

wp-1476300391484.jpeg
De overheerlijke kip met een cornflakes laagje! Zeker het proberen waard!

Vrijdag
Op vrijdag ging de wekker om zes uur in de ochtend. Tijd om echt eventjes de theorie te stampen en het oefententamen nog eens over te lezen. Om 9.00u was het tijd voor het tentamen en deze keer had ik een betere plaats. Midden in het lokaal zit ik vaak toch wat liever dan helemaal vooraan. Iedereen kwam versuft het lokaal binnen. Bijna iedereen met een bril droeg deze, comfortabele kleren en weinig makeup voor de meiden. Het tentamen had ik binnen een uur af want het had maar 15 vragen. VAKANTIE! Tijd om het huis te poetsen met Boris want deze week was het onze beurt. Daarna heb ik de huur betaalt voor twee maanden en heb ik mijn rugzak ingepakt voor een weekendje Reykjavik. Toen dat klaar was heb ik samen met Martin een beetje van het IJslands huiswerk gemaakt wat we in onze vrije week moesten doen. Ik reserveerde nog snel een auto voor Martijn en mij want hij zou maandag naar IJsland komen. Tijd om de rugzak te pakken en aan de weg te staan met Marion. We gingen namelijk liftend naar Reykjavik. De eerste keer voor ons beide maar we wilden het gewoon heel graag eens doen hier in IJsland. Het is hier namelijk gewoon bijna net zo normaal als reizen met de bus.

wp-1476300117713.jpeg
Goedemorgen, veeeel te vroeg om te studeren want het was nog donker buiten om zes uur.

Het liften ging eigenlijk best wel goed! Na twintig minuten konden we met iemand mee. De eerste man waarbij we in konden stappen studeerde ook aan Bifröst University, hij sprak zeven talen en had in vele landen gewerkt en gewoond. Nu was hij echter weer terug om bij Bifröst te studeren. Hij kon ons naar Borgarnes brengen waar hij boodschappen ging doen. Tijdens de rit naar Borgarnes kon je prachtige zonnestralen zien door de wolken en dus stopte we een paar keer om foto’s te maken langs de weg. De natuur is dus ook voor IJslanders nog steeds bijzonder :) In Borgarnes hoefden we echt maar een paar minuten te wachten voor een andere man voor ons stopte. Dit keer een hoge jeep waarbij ik bijna naar binnen viel toen ik er in wilde klimmen. Deze man werkte als architect in Borgarnes maar woont in de omgeving van Reykjavik en wilde ons wel brengen naar Reykjavik. Superfijn dus! Hij kwam uit Londen (en had dus een geweldig Engels accent) maar is elf jaar geleden verhuisd omdat zijn huidige vrouw uit IJsland kwam. We praatten een hoop en eigenlijk was het reuze interessant allemaal! Je leert veel van de IJsland tijdens het liften aangezien het een uur rijden is van Borgarnes naar Reykjavik. Om iets voor zes stapten we uit bij Harpa, we hebben er in totaal dus 2 uur over gedaan terwijl het normaal 1,5 uur rijden is. Prima dacht ik zo! De eerste persoon die we zagen toen we uitstapten bij Harpa was Milan, een andere exhange student hier in Bifrost. Te toevallig! Na even gekletst te hebben vertrokken Marion en ik naar ons verblijf voor deze nacht. Daarna zijn we uit gaan eten in Reykjavik en genoten we van het eten en een biertje. Genieten!

p1100707
Liften in IJsland :)

p1100755
Eerste keer uiteten in IJsland, genieten!

Zaterdag
Op zaterdag besloten we lekker laat op te staan. Voor IJslandse begrippen is dat rond half negen. Ik douchte in een soort van kast, aparte ervaring kan ik je vertellen, en de dag kon beginnen! We besloten wat rond te lopen door Reykjavik nadat we onze spullen hadden gebracht naar het hostel waar we de andere dagen zouden slapen. Deze dag zouden Ada, Leonie en Gitta ook liftend naar Reykjavik komen. Voordat de anderen er waren bezochten Marion en ik, Kringla, een shopping centrum en dronken we thee en koffie op een fijn plekje. Rond vier/vijf uur kwamen we de rest tegen en besloten we naar de supermarkt te gaan om ingrediënten voor het avondeten te kopen. We kookten in het hostel en daarna uitbuiken in onze kamer. Op onze kamer sliepen we met 12 meiden en zat een frans meisje op de luidspreker te bellen wat enorm irritant was. Ze liet door het bellen ook een mok kapot vallen en op een gegeven moment besloot ik dan ook maar om heel onbeleefd mijn boxjes aan te zetten met muziek. Ze stopten onmiddellijk met bellen en verdween, twee Amerikaanse meiden kwamen de kamer binnen en vonden die muziek wel gezellig. Ze boden ons tequila aan en daar zeiden we natuurlijk geen nee tegen. We kletsten wat met de Amerikaanse meiden, zij zouden ook op stap gaan net als ons. Met onze drank gingen we richting de vrienden van Gitta, die in Reykjavik studeren, en daar ontmoette ik ook een ander Nederlands meisje. Gezellig! Altijd leuk om Nederlanders te ontmoeten. We gingen na de drankjes op stap en dansten tot vijf uur in de nacht. Dat zijn de goede stap avonden ;-) Helaas konden we Marions jas niet meer vinden aan het einde van de avond maar ondanks dat was het een geslaagde avond.

p1100814
Harpa en een hemels blauwe lucht, genieten in Reykjavik!

wp-1476663270093.jpeg
Met de Amerikaanse meiden in onze kamer van het hostel :)

Zondag
De wekker stond om negen uur maar ik werd al veel eerder wakker door de andere meiden in de kamer die al eerder vertrokken. Gelukkig werd het ontbreken van Marions jas al snel creatief opgelost met een aantal meiden en was niemand te beroerd om wat af te staan. In de ochtend vertrokken Ada, Leonie, Marion en ik naar Perlan een heuvel in Reykjavik. Daar maakten we een onverwachtse hike. Daarna wilden we graag naar de kerk maar deze was helaas gesloten omdat er een doop aan de gang was. Gitta sloot bij ons aan en we gingen naar de winkel om weer wat te kopen voor het avond eten. We aten lekker op tijd omdat ’s avonds naar de ‘imagine peace tower’ gingen. Dit is een kunstobject met een sterk licht naar de hemel wat door de vrouw van John Lennon is bedacht.

We namen de bus naar het pontje en met de pont naar het eiland in de buurt van Reykjavik. Het was echt enorm koud in mijn windjack/zomerjas en we zochten op het videy eiland dan ook gauw een tent op om uit de wind even op te warmen. We waren er al ruim op tijd want rond acht uur kwam Yoko Ono, de bedenker van dit kunst object en tevens de vrouw/weduwe van John Lennon. Vandaag was een speciale dag want het was de verjaardag van John Lennon. Het was enorm koud maar het was toch wel bijzonder toen iedereen imagine meezong na de speech van Yoko Ono. Daarbij waren er nog meer exchange studenten op het eiland en was het leuk om elkaar weer even te zien. Uiteindelijk was ik wel blij toen ik in mijn bedje lag, lekker warm!

wp-1476662702171.jpeg
Marion’s lekkere pasta weer op het menu! Lekker en eigenlijk gewoon heel simpel!

wp-1476662702129.jpeg
Imagine peace tower

wp-1476662702101.jpeg
Met alle exchange students die op dat moment op het eiland waren, allemaal verkleumt van de kou.

Dit was alweer twee weken terug in IJsland, omdat ik eerder niet de tijd had om te schrijven over alles wat ik had meegemaakt. Soms moet je namelijk meer genieten van alles om je heen ;-)
Woensdag komt hopelijk het overzicht online van afgelopen week, dan loop ik weer op schema :)

Liefs, Sophie

Hoe was jouw week?

3 comments

      1. In Griekenland, dus dat is volgens mij echt een wereld van verschil met Ijsland! Bij jou is het waarschijnlijk veel veiliger, schoner en beter geregeld, haha!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge