IJsland | Dit moet je weten voordat je er heen gaat


Op de een of andere manier is een IJsland een land wat bij iedereen op zijn of haar ‘bucketlist’ staat. Of in ieder geval op het lijstje met landen die mensen nog eens graag willen bezoeken. Maar, wat moet je nu echt weten voordat je naar IJsland gaat? Ik vertel je er meer over!

Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik echt als ‘leek’ naar IJsland vertrok. Ik had het idee dat alles kaal en vlak was en alleen maar lage begroeiing. Nou, daar kwam ik even van terug. Dat was niet helemaal waar. Maar daar kwam ik pas na een tijdje achter.

De busrit van bijna twee uur naar het afgelegen plaatsje/dorpje/gehucht/iets wat daar op lijkt liet natuurlijk al het een en ander van IJsland zien maar verder had ik nog steeds geen idee van het land en duurde het een hele poos voordat ik een beetje doorhad hoe het land in elkaar zat en hoe je het beste door IJsland kunt reizen. Na drie maanden is er zelfs nog steeds zoveel wat ik nog wil zien, dat je je kunt voorstellen dat het bijna een ‘must’ is om te weten hoe het land in elkaar steekt en wat je waar kunt vinden.

Dus, first things first. Als je IJsland gaat bezoeken kun je er voor kiezen om een hele rondreis te maken. Door IJsland loopt namelijk de ‘Ring road’. Deze weg gaat bijna rondom het gehele land zoals te zien is op de afbeelding hieronder (bron). Op deze weg mag je 90 km/u rijden, wat overigens best lastig is als er niemand anders op de weg te zien is. De ‘Ring road’ brengt je langs de verschillende delen van het land, want IJsland wordt ingedeeld in acht gebieden.

Afbeeldingsresultaat voor ijsland kaart
Deze acht gebieden worden alleen niet helemaal zo gezien door toeristen. Voor toeristen is IJsland in te delen in de volgende gebieden:

 • Reykjavík
 • ‘The golden circle’
 • Omgeving Keflavík
 • Het zuiden
 • Het oosten
 • Het noorden
 • De westfjorden
 • Snæfellsjökull

De meeste bezoeken IJsland door middel van een ‘stop-over’ op de vlucht van Amerika naar Europa en andersom. In drie dagen worden vaak de hoofdstad Reykjavík, de Blue Lagoon en de ‘Golden Circle’ bezocht. Deze liggen voor IJslandse begrippen ‘dichtbij’ het vliegveld en zijn redelijk makkelijk te bereiken voor alle type auto’s. Ja, zelfs met een Hyundai i10.

Het is dan ook niet gek dat Reykjavík en de ‘Golden Circle’ het meest worden bezocht. Dat merk je aan de hoeveelheid bussen en mensen. Daarna volgt het zuiden van IJsland, ook heel populair bij de toeristen. Met name tot aan het stadje Vík. Het oosten wordt in principe alleen bezocht door de reizigers die een rondreis maken door IJsland en wordt naar mijn mening zeer ondergewaardeerd ten opzichte van de rest van IJsland. Het noorden wordt daarentegen vaker bezocht vanwege de stad Akureyri, dit is de tweede grootste stad van IJsland. De westfjorden zijn moeilijk te bereiken, met name in de winter. Hierdoor zijn ook hier niet veel toeristen te vinden. Snæfellsjökull is wat drukker, maar wordt naar mijn mening ook nog te weinig gevonden door toeristen, die veelal direct naar de highlights gaan waar IJsland om bekend staat.

Nu hebben jullie een beetje een idee hoe IJsland wordt ingedeeld en waar de meeste toeristen naar toe gaan. Dat is natuurlijk wel handig om te weten voordat je naar IJsland gaat. Wil je gezien hebben wat iedereen gezien heeft, óf ga je voor het ‘onbekendere deel’ van IJsland? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit maar ik wil jullie graag laten zien wat voor moois IJsland allemaal te bieden heeft. Dat en meer in de artikelen die volgen!

Liefs, Sophie

Zou jij een stop-over maken in IJsland of voor langere tijd rondreizen?

8 comments

 1. Handig, die Ring Road. Ik ben nog nooit in IJsland geweest, dus zou voor de eerste keer wel genoegen nemen met een stop-over. Ik heb eerlijk gezegd een beetje spijt dat we dat niet gedaan hebben toen we naar New York vlogen.

 2. Ben er net 4 dagen geweest voor onze huwelijksreis. Echt fantastisch land. Hebben alle highlights overgeslagen (behalve Godafoss en Myvatn). Indrukwekkend land!

 3. Ik ben nog nooit in IJsland geweest (wel veel van gehoord) Als echte liefhebber van scandinavische landen wil ik IJsland toch zeker nog een keertje gaan bezoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge