Een tijdje zonder social media, hoe is dat?


Een tijdje zonder social media, kan ik dat wel? Ik moet eerlijk bekennen, ik vind social media echt fantastisch. Als nieuwsgierig persoon is er altijd wel wat leuks te vinden en ik hou er van om nieuwe inspiratie op te doen voor eigen foto’s. Maar toen ineens, was er geen keus en zit ik een tijdje zonder social media. Hoe dat komt en hoe het me bevalt vertel ik je graag in dit artikel! 

Social media, hoewel ik me er soms enorm onzeker door kan voelen, door alle perfecte plaatjes die voorbij komen, blijf ik het toch een van de leukste dingen vinden. Ik zie foto’s van vrienden uit mijn IJsland-periode, bloggers over de hele wereld en vrienden uit de buurt. Deze mix van foto’s zorgt er voor dat ik continu nieuwe dingen in mijn feed te zien krijg en dat ik zelf ook veel zou moeten posten en actief moet zijn in strijd tegen het algoritme. Ik was de 1000 volgers gepasseerd via Instagram en ik dacht, wow! Dit is gaaf! De strijd met het algoritme is echter enorm zwaar. Het vraagt enorm veel tijd en soms komt daar ook nog een dosis onzekerheid om de hoek kijken. Want, omdat ik ook veel mensen uit mijn persoonlijke omgeving volg (en een deel volgt mij ook), voel ik me dan ooit wel eens een ‘spammer’ met foto’s van mezelf. Want eerlijk is eerlijk, het is soms wel wat narcistisch allemaal.

Gelukkig heb ik niet veel last van het feit dat sommige mensen reisjes kunnen maken, de leukste dingen doen én ik met mijn neus in de studieboeken zit. Natuurlijk zou ik heeeel graag willen ruilen, maar het is niet dat het me onzeker maakt over mezelf. Dat zijn met name de perfecte plaatjes van de bloggers waarbij het lijkt alsof zij er elke dag helemaal fantastisch uitzien. Dan begin je wel enorm aan jezelf te twijfelen en zie je steeds meer negatieve dingen van jezelf. Althans, zo werkt dat al een tijdje bij mij. Ik ben langzaamaan minder gaan posten en ben minder energie gaan steken in de strijd tegen het algoritme. Want, waarom doe ik dit eigenlijk als ik merk dat ik er zelf niet meer zo gelukkig van wordt?

En tijdens de afgelopen weken keek ik nog wel regelmatig, maar was ik zelf stukken minder actief. Van elke dag een foto naar hoogstens twee in de week. Met deze wijziging gingen dan ook in rap tempo een stel volgers weg en hoewel ik dat eerst nog wel eens persoonlijk op kon pakken, kan ik dat nu wel aardig loslaten.

Maar goed, alweer een aantal weken geleden is mijn SD kaart van mijn telefoon er spontaan mee gestopt. Uit het niets kreeg ik de melding op mijn telefoon dat bestanden onleesbaar waren of dat mijn 32gb tellende SD kaart helemaal leeg was. Daar gingen 3000 foto’s die ik de afgelopen jaren had gemaakt met mijn telefoon + mijn muziek én de apps die op mijn SD kaart stonden: Snapchat, Instagram, VSCOcam en Bloglovin. Deze apps stonden ineens niet meer op mijn telefoon en kon ik niet meer openen. Daarbij kwam ook nog eens het feit dat mijn oude vertrouwde Samsung S4 écht helemaal vol staat met (jawel), Whatsapp, de Rabobank app, Spotify, Google Analytics, Twitter en de My Vodafone app. Helemaal zonder social media hoef ik dan ook niet, maar de bewerkingsapp voor mijn foto’s én Instagram waren wel écht even wennen. Op Snapchat ben ik altijd al een lurker geweest maar doordat ik ineens niet meer op Instagram en Snapchat keek werd mijn social media rondje hevig ingekort.

Nu zit ik dus eigenlijk bijna niet meer op Instagram en probeer ik in het weekend via de iPad nog leven in mijn account te houden en af en toe nog eens door mijn feed te scrollen. En eigenlijk, vind ik het wel relaxt om er niet continu mee bezig te zijn. Ik hoor papa het nog steeds zeggen: Sophie, het leven draait niet om likes. En dat klopt, want ik heb dit weekend een gezellige avond gehad met een vriendin, heb relaxt naar de Giro d’Italia gekeken én heb een leuke dag in Nijmegen gehad. Waar ik eerder alles van dit zou hebben gedeeld via social media, heb ik nu gewoon genoten en helemaal niet het gevoel gehad dat ik dit moest delen met de rest van de wereld.

Dus eigenlijk is het zo erg nog niet, zo zonder een aantal social media. Wel moet ik af en toe nog vragen wat er wordt gestuurd via Snapchat als ik het gespreksonderwerp even niet meer volg, maar voor de rest gaat het helemaal prima zo! Al ben ik wel bang, dat die nieuwe telefoon nu écht niet meer lang op zich kan laten wachten… En ben ik er nog steeds niet uit wat voor iets ik wil. Oeps! Het is ook veel te lekker weer om binnen te zitten en te kijken voor een nieuwe telefoon…

Liefs, Sophie

Zou jij een tijdje zonder social media kunnen? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge