Bang om op vakantie te gaan

1-DSCN0558

Ik ben bang, ontzettend bang. De confrontatie is ineens weer zo dichtbij. Op vakantie gaan met mam en mijn zusje, iets geks waarbij ik me nog geen voorstelling kan maken. Ik ben bang, bang dat vakanties nooit meer zo worden als dat ze waren. Dit is weer iets nieuws, voor het eerst met zijn drieën op vakantie. Vorig jaar ben ik alleen met mijn vriend gegaan en zijn mijn moeder en zusje samen met mijn tante en nichtje weggeweest. Dit jaar staat er weer een obstakel voor de deur, we gaan met zijn drieën naar Mallorca…

Vakanties waren een en al papa tijd. Mijn vader was altijd van 6 uur ’s ochtends tot 18 á 19 uur ’s avonds van huis voor zijn werk. Hierdoor waren de weekenden er alleen om samen dingen te ondernemen. Op vakantie was het dan ook echt 24/7 papa tijd. Samen stoeien, flessen voetbal, ontbijt halen en de krant, badmintonnen, jeu de boules, alle glijbanen testen, overgooien in het zwembad en mensen stiekem nat spuiten met een waterpistool. Een greep uit de tal van dingen die we altijd deden met papa op vakantie. We genoten van het plezier, de lol en elkaar. Daarbij opperde papa elke dag dat het tijd was voor een ijsje! (Vakantie = elke dag een ijsje!)

Onze vakanties waren fantastisch, geweldig en nog zoveel meer. Mama boekte de beste bestemming en papa maakte er een feestje van. De mooiste herinneringen zijn gemaakt op vakanties waarvoor we echt tijd hadden voor elkaar, we geen internet hadden en we met zijn vieren konden opladen.

Het is gewoon zo gek, dat dat er nu niet meer zal zijn. Dat ik nu mijn biertje op het balkon alleen moet drinken, zonder papa. Dat we geen nootjes meer halen in de supermarkt voor papa en dat papa geen spelletjes meer wint of belachelijke woorden verzint met galgje of boggle (iets met altijd willen winnen). Het is gewoon zo gek dat er niemand meer is voor mijn zusje om achter mama en mij aan te slenteren door een stadje, niemand om samen met mij voorop te lopen bij een klim tocht of iets anders actiefs. De grapjes, het plagen, de lol. Niemand die met mijn zusje gaat spelen in het zwembad, alle glijbanen af gaat en nog 10 manieren bedenkt om harder van de glijbaan af te gaan. Niemand die tegen mij zegt dat ik me toch echt in moet gaan smeren of uit de zon moet gaan zitten, niemand die zegt dat de airco belachelijk koud staat en dat je op deze manier verkouden wordt, niemand die tegen mij zegt dat dit nu wel genoeg foto’s zijn.

Ik ben bang. Dat deze vakantie niet zo is als alle andere vakanties. Het gat wat gemist wordt is niet te vullen. Alle kleine dingen van het gemis komen langzaam aan bovendrijven. De vakanties zullen voor goed anders zijn zonder papa.

Het is zo gek om dadelijk aan het zwembad te liggen met alleen mama en mijn zusje. Het doet pijn om alle complete gezinnen te zien, al die vaders die spelen met hun kinderen of grappen maken. Op dat moment voelt het als een messensteek. HAH, dit heb je niet meer, nooit meer.

Zullen wij ooit nog gelukkig op vakantie gaan met zijn drieën? Ik denk het niet, het gemis zal voor altijd blijven. Gelukkig kan ik papa meenemen door middel van mijn minifotoboekje met ontelbaar veel fijne momenten. Het zal moeilijk worden maar we gaan er met zijn drieën voor aangezien papa zeker niet gewild had dat we thuis zouden blijven.

Liefs, Sophie

21 comments

 1. Ik snap dat het moeilijk is. Wij gingen het eerste jaar naar Egypte, met de kerst nog wel! Het was een beetje een soort van vluchten van de realiteit in Nederland. Ondanks dat hebben we het heel leuk gehad, maar ik moet wel eerlijk zijn tegen je, het is zeker niet meer zoals het was….alleen ik denk dat jullie het ook super gaan hebben, ook al mis je papa heel erg en doet het pijn.
  Manon schreef onlangs …P2 Volume Affair Lash Wonder Mascara

 2. Heftig. Ik wil je even een knuffel geven.
  Ik denk dat jullie een nieuwe soort vakantie moeten ontdekken. Die van voorheen, die komen inderdaad niet meer. Dat betekent niet dat jullie ’t niet met z’n 3en heel fijn kunnen hebben, met hem in je hart. :)

 3. Herkenbaar.. Ik hoop dat je ondanks alles toch een fijne vakantie kunt maken. De vakantie wordt niet zoals hij eerder was, dat kan niet. Je kunt niet iemand vervangen of ‘wegdenken’. Dat gaat niet en dat wil je ook helemaal niet als ik het zo lees. Wat ik heb gemerkt is dat het eigenlijk gewoon ‘nieuw’ is. De vakantie met z’n drieën (in ons geval met z’n tweeën) is wennen. Er zijn dingen die je niet meer doet, en dingen die je nu juist wel doet. Er waren vast dingen die jij, je moeder en je zusje graag deden (shoppen bijv. ik noem maar wat!) wat je vader niet deed. Dat kan nu wel, hoe stom dat ook klinkt. Aan de andere kant kunnen er dingen niet meer, zoals het met elkaar genieten van het uittesten van de glijbanen.

  Het hoeft niet een zelfde soort vakantie te worden als het eerder was. Het mag moeilijk zijn. Ik wens je heel veel sterkte toe en stuur heel veel knuffels jouw kant op. Ik denk aan je!

  Liefs Kim

 4. Wauw, wat herkenbaar hoe je dit opgeschreven hebt: zit gewoon met tranen in mijn ogen <3 Natuurlijk is het bij mij een gehele andere situatie, maar inderdaad zullen sommige dingen altijd tot een verleden behoren. Ik hoop dat je een manier kunt vinden om hiermee om te gaan, maar ik weet zeker dat dit gaat lukken. Misschien nu niet, maar wel in de toekomst. Je bent een ongelooflijke sterke vrouw en hebt een grote wilskracht, dus dat komt wel goed lieverd! Confrontaties (want dat doe je) zijn altijd verschrikkelijk, maar je gaat er sterker uitkomen meis. Ik hoop dat je in ieder geval kunt genieten van alle mooie dingen die er wel op jullie wachten en op die manier nieuwe momenten kunt gaan creëren. Ik denk in ieder geval aan je <3

 5. Natuurlijk ga je hem daar nog meer missen, dat is heel normaal. Maar ik denk wel dat je er toch nog iets moois van kan maken in Mallorca. Het zal hard zijn, zeker omdat het de eerste keer is, maar er zullen vast een paar heel fijne momenten zijn waar je later met een glimlach aan kan terugdenken. Probeer ervan te genieten lieve Sophie!
  Hanne schreef onlangs …Glimlachlijst #4

 6. Wauw wat heb je het ontzettend mooi geschreven, een prachtig artikel en wat ben je heel erg sterk <3 Want hoe groot je angst ook is, je gaat wel en dat is wat telt <3 Supertrots op je!

 7. Wat naar dat zoiets leuks als vakantie weer herinneringen terugbrengt. Ik begrijp dat je vakantie linkt naar je vader. Voor mij zijn vakanties ook echt een familieevent. Superstoer dat je toch gewoon gaat.
  Lisa schreef onlangs …New in: Tumblr stuff

 8. Ah wow :( Heftig! Ik hoop dat je, ondanks alles, nog een beetje kunt genieten. Ik vind het mooi dat jullie alsnog gaan. En heads up: ik kwam net van Mallorca, mooi daar!

 9. Hey meis, ik ken je verder niet en heb je blog nog niet eerder gelezen. Geen idee wat er precies met je papa is gebeurt maar ik weet helaas hoe het is om iemand te missen. Niks zal meer hetzelfde zijn en je zal een nieuwe manier moeten vinden om opnieuw te kunnen genieten van dingen. En dat is een bittere pil. Op vakantie gaan zal niet meer zo zijn zoals vroeger maar het zal een nieuwe manier van op vakantie gaan zijn. Ik hoop dat je er ondanks alles van kunt genieten. X

 10. He meis! Een dikke vette knuffel wil ik je geven, je vader verliezen is niet niks! En zeker een goede stap om met z’n 3tjes op vakantie te gaan aan elkaar hebben je een hele goede steun jullie delen immers het zelfde verdriet en gemis. Probeer het van een positieve kant te benaderen en haal met z’n 3tjes onder het genot van een heerlijk drankje de mooiste herinneringen op die jullie hebben met en over je pa. Ik denk dat je er nog versteld van zult staan hoeveel verschillende leuke momenten jullie individueel met je vader hebben gehad en welke gekke en super mooie momenten er misschien zijn geweest. Ik durf te wedden dat de ster, je vader genaamd aan de hemel zal staan en tevreden neer zal kijken naar hoe jullie het gezellig kunnen hebben en toch ook kunnen stil staan bij de mooie momenten die jullie met jullie vader hebben gehad. Ik wens je een super mooie vakantie toe en ik hoop dat je ervan zal genieten! Het zou leuk zijn om achteraf nog te kunnen lezen dat het misschien toch een opluchting is geweest om even uit dit millieu in Nederland te zijn geweest en misschien je toch nader tot je zusje en moeder zal zijn gegroeid. Veel plezier meis! Dikke kus Stephanie | twenty4seven

 11. Lieve Sophie, wat moet het moeilijk voor je zijn dat je vader er niet meer is. Zeker in dit soort periodes. Maar wanneer ik al die mooie herinneringen over je vader lees voel ik alleen maar liefde – geen verdriet. Weet je wat ik denk? Dat jouw vader gewoon bij jullie is wanneer jullie tóch dat potje galgen gaan spelen (en zélf stomme woorden verzinnen) en dat hij vanaf zijn wolkje één wenkbrauw bedenkelijk omhoog trekt wanneer je weer zoveel foto’s maakt. Net als altijd, ook al is hij niet meer fysiek bij jullie. Ik hoop dat jullie toch nog een fijne tijd gaan hebben met z’n drieën. Dat is jullie zeer gegund! X

 12. Ook al zit ik niet in dezelfde situatie als jij, ik kan me je angst goed voorstellen. Het zal zeker nooit meer hetzelfde zijn, maar misschien helpt het je om op vakantie te gaan ter herinnering aan je vader en om dan extra te genieten voor hem, omdat hij dat ook altijd graag deed en vast zou willen dat jij hetzelfde deed?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge